2024. április 23., keddMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.23. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Félmilliárd forintot loptak el egy balatoni szállodánál, de aztán érkezett az igazi csavar

Hirdetés

Félmilliárd forintot loptak el egy balatoni szállodánál, de aztán érkezett az igazi csavar

Egy újabb elátkozott szálloda, ezúttal Marcaliban, ami „csak” 588 millió adófizetői forintot kapott – így kezdte a napokban a beszámolóját Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, aki szerint a pénzt egy orosz milliárdos és annak barátja, Zentai Péter kapta. „2020-ban Móring József fideszes helyi kiskirály a Facebookon azzal dicsekedett, hogy a minisztérium pénzt fog kijárni a beruházásnak, 2021-ben pedig már azzal, hogy a következő három évben a kormány 588 milliót ad a beruházóknak, és 2024 tavaszára már lehet özönleni Marcaliba wellnesselni.” Ám Hadházy Ákos azt is kiemelte:

AZ EU-S PÉNZEK NYILVÁNTARTÁSÁBAN NINCSEN NYOMA, A több EZER megHOZOTT KORMÁNYRENDELETET MEG NEM BÖNGÉSZTE ÁT.

Hirdetés

Ennek ellenére szerinte három dolog történhetett a pénzzel: vagy ellopták, vagy ki sem fizették, „kamu volt az egész, vagy kifizették, de elfogyott”. A második bejegyzésében a „szellemszállodáról” már videófelvételt is készített: „a félmilliárd forint adófizetői pénz, úgy tűnik, hogy megint elszállt” – fogalmazott. Az Index megkereste az ügyben Zentai Pétert, a Hilaris szálloda tulajdonosát, aki részletesen ismertette az álláspontját.

Ellopták a pénzt, csak nem mindegy, ki

„Az ellenkezője történt annak, amit Hadházy Ákos mondott. Az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat a Ferrobetontól vásároltuk, ez egy magyar cég, amelyik részt vett az ingatlan építésében 2004 és 2007 között” – kezdte a beszámolóját Zentai Péter. Ismertette, a korábban a területen dolgozó vállalkozások nem lettek kifizetve.

A szocialista kormányzás alatt egy üzleti kör több mint 500 millió forint támogatást lobbizott ki magának, ahogy azt Hadházy Ákos is írja. Ez az üzleti kör Suchman Tamáshoz tartozott, és miniszteri minőségében hozzá tartoztak a balatoni fejlesztések. A szocialista politikus még nekem is viccelődött azzal, hogy ha Horvátországba megy nyaralni, akkor a Balatonról indulva nem kell kilépnie a saját földjéről. Ez tökéletesen mutatja, milyen erővel rendelkeztek

– mondta Zentai Péter, aki szerint ez a korábbi gazdasági érdekkör senkit nem fizetett ki, sőt azt az uniós pénzt, amiről Hadházy beszél, vissza se fizették. „Sem a kivitelezőket, sem az állami támogatásokat nem fizették vissza. A képviselő jól megfogalmazta, hogy Suchman Tamás üzleti köre azt a pénzt ellopta. Egyszerűen otthagyták a projektet, de a pénzt zsebre tették.”

A „szellemszálloda” – ha már Hadházy Ákosnak így tetszik, de erre még visszatérünk – úgy került a Ferrobetonhoz, hogy a fennálló követeléseik miatt jogos igényük volt a projektre az anyagdíjak és a munkadíjak miatt. Mert Suchman Tamás köre nem fizette ki őket sem.

Suchman Tamás 1983 és 1989 között tagja volt a Kádár János vezette Magyar Szocialista Munkáspártnak (MSZMP), majd a Magyar Szocialista Párt (MSZP) egyik alapítója volt. 1990-től képviselője és tanácsnoka volt Marcali város önkormányzatának. 1990 és 2010 között országgyűlési képviselő volt. Két ízben is volt miniszter: 1995 márciusa és 1996 szeptembere között Magyarország privatizációért felelős tárcanélküli minisztere volt, 1996 szeptemberében és októberében ipari és kereskedelmi miniszter volt. Lapunknak adott hosszú interjújában 2016-ban beszélt súlyos betegségéről, 2023 májusában meghalt.

Zentai Péter

Fotó: Zentai Péter

ZENTAI PÉTERÉK MAGÁT AZ INGATLANT IS MEGVÁSÁROLHATTÁK VOLNA, ám INKÁBB KÉT CÉGET VETTEK MEG, AMELYEK A PROJEKTHEZ KAPCSOLÓDTAK.

„Ezeknek a cégeknek tartozásaik voltak Suchman Tamásék miatt. Nem ingatlant vettem, hanem azt a céget, aminek a nevében felvették korábban az állami és uniós támogatásokat. Vállaltam, hogy visszafizetem az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/04/02/marcali-szalloda-hadhazy-akos-zentai-peter-beruhazas-lopas-balaton-szocialista/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Magyarok tízezreiről gomboltak le súlyos pénzeket

Az elmúlt években – az elektronikus fizetési forgalom emelkedésével párhuzamosan – folyamatosan nőtt az elektronikus …