2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Felmérést készített a GKI: a dupláját érzékeli a lakosság a kimutatott inflációnak

Hirdetés

Felmérést készített a GKI: a dupláját érzékeli a lakosság a kimutatott inflációnak

Mintegy 22 százalékos áremelkedést érzékelt a lakosság a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint, szemben a hivatalos, 9,5 százalékos áprilisi inflációs adattal. Ez részben statisztikai okokra, részben viszont a megfigyelési módszertanra vezethető vissza – közölte a kutatóintézet az MTI-vel.

Az ezer háztartás körében elvégzett, reprezentatív felmérés eredményeivel kapcsolatban a kutatók megjegyezték: a lakosság érzékelése nem tényeken, például árfelírás vagy kérdőív, hanem érzékelésen alapszik, melyeket a közelmúlt eseményei jelentősen torzíthatnak. Mint írják,

az eltérésben annak is szerepe van, hogy a KSH a két évvel korábbi súlyoknak megfelelően súlyozza össze a megfigyelt árakat, ami torzítást okoz az eredményeknél.

Hirdetés

Különösen, ha egyes, nagy volumenű termékek ára, mint például az üzemanyagé, gyorsan változik, illetve a kiválasztott reprezentánsok (944 áru és szolgáltatás) és a ténylegesen vásárolt termékek köre eltér – jegyezték meg.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/11/inflacio-gki-aremelkedes-felmeres/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

A világszerte tapasztalható infláció, az emelkedő olajárak és a globális instabilitás miatt egyre több közgazdász …