2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Felfoghatatlan összeget égetett el a tőzsdén a norvég állami vagyonalap

Hirdetés

Felfoghatatlan összeget égetett el a tőzsdén a norvég állami vagyonalap

Norvégia szuverén vagyonalapja, amely a világ legnagyobbja, rekord veszteséget, 1,68 billió norvég koronás (174 milliárd dollárt) mínuszt volt kénytelen elkönyvelni 2022 első félévében, mivel a részvényeket és kötvényeket a globális recessziós félelmek és a féktelen árinfláció sújtotta. A 26 éve létrehozott vagyonalap főként a norvég partok melletti tengeri olaj- földgázkitermelésből származó bevételeket fekteti be, világszerte több mint 9300 vállalatban rendelkezik részesedéssel, és a tőzsdén jegyzett részvények 1,3 százalékát birtokolja. Az 1,3 billió dolláros értéke gyakorlatilag Mexikó gazdaságának felel meg, ami egyes értékelések szerint a világ 16. legnagyobb gazdasága. Ugyan az alap január és július között 14,4 százalékos hozamveszteséget szenvedett el, azonban ez az eredmény még így is 1,14 százalékponttal meghaladta a referenciaindex hozamát. Egyébként ez volt az vagyon alap történetének legnagyobb fél év alatti vesztesége. 

A piacot az emelkedő kamatlábak, a magas infláció és az európai háború jellemezte, de ez bőven azon belül van, amire számítani lehetett – mondta Nicolai Tangen, az alapot működtető Norges Bank Investment Management vezérigazgatója a Reuters által idézett közlemény szerint. Tangen, aki tavaly az alap történetének második legnagyobb nyereségét szállította, többször is figyelmeztetett arra, hogy gyenge piacok várnak ránk 2022-ben, és hogy az alap, amely csak kis mértékben térhet el az irányadó indexektől, így szintén visszaesik. 

A veszteség elsősorban a technológiai szektor részvényeinek mintegy 28 százalékos első féléves értékvesztéséből adódott, igaz, ezek egy részét azóta ledolgozták, azonban az első félévben minden olyan szektorban negatív hozamok voltak, amelyekben volt befektetésük. Az egyetlen kivétel az energia, amelynél a 13 százalékos hozamnövekedés egyértelműen az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/17/gdp-tozsde-norvegia-nyugdijalap/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brutális, hogy mennyire megdrágultak a gyerekeink edzései és különórái

Brutális, hogy mennyire megdrágultak a gyerekeink edzései és különórái

Egy friss felmérés szerint a megvadult árak és a rezsiveszélyhelyzet közepette tíz magyar családból már …