2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Felemészti a magyarok megtakarítását az infláció

Hirdetés

Felemészti a magyarok megtakarítását az infláció

Duplán rosszul jár az inflációval a megtakarítással rendelkezők mintegy 40 százaléka, ráadásul utoljára 2015 elején tudtak a háztartások olyan keveset megtakarítani, mint 2022 idei harmadik negyedévben, emellett a meglévő megtakarítások reálértékét is több mint tíz százalékkal csökkentette az infláció az év eleje óta – írja a Portfolio.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által pénteken közzétette előzetes pénzügyi számlák adatai szerint a családok bruttó pénzügyi eszközeinek állománya most először átlépte a 80 ezer milliárd forintot, az egy év alatt megtörtént 9,4 százalékos gyarapodással. Tavaly év vége óta a megtakarítások állománya az első kilenc hónapban már csak 3,8 százalékkal nőtt a tavalyi egész éves, 12,4 százalékkal szemben.

A Portfolio összevetésében megjegyzi, hogy ha a tavaly december és idén szeptember vége között végbement inflációval történik a számolás, akkor 11,7 százalékos csökkenés látható a megtakarítások reálértékében.

Folyószámlán van a legtöbb megtakarítás

A cikk szerint a lakosság folyószámlán tartja a legtöbb pénzt, második helyen az állampapír, a harmadikon pedig a készpénz áll. 2022-ben a készpénzállomány nőtt eddig leginkább, az állampapírok állományánál ugyanakkor csökkenés tapasztalható: mintegy négyszázmilliárd forinttal többet adott el a lakosság idén, mint amennyit vásárolt.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/23/inflacio-megtakaritas-haztartas-mnb/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Döntöttek a közgyűlések: megalakul az óriásbank

December 9-én újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Magyar Bankholding. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett MKB Bank …