2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Félelem és mohóság: van, aki a járványban is nyert a tőzsdén

Hirdetés

Félelem és mohóság: van, aki a járványban is nyert a tőzsdén

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta a gazdaságot. De milyen hatással volt a tőzsdékre, a tőzsdei spekulációkra?

Amióta tőzsde létezik, ez az a hely, ahol a spekulációk mozgatják az árfolyamokat, és kijelenthető, hogy tőzsdei spekuláció hiányában a gazdaság szereplőinek sokkal nehezebb lenne forráshoz jutniuk, akár kötvény, akár részvény formájában. A befektetőket ugyanis mindig a kockázatmentesen elérhetőnél magasabb hozam reménye sarkallja arra, hogy odaadják a pénzüket másoknak vállalkozási célra, és amikor ilyen válságos időszak van, mint most, a koronavírus-járvány idején, akkor ez még inkább felerősödik, és ahhoz, hogy egy befektető a biztos utat elhagyja, nyilván még nagyobb hozamígéretre van szüksége. Mindez tehát azt jelenti, hogy a válságok idején általában emelkednek az elérhető hozamok, ami úgy következik be, hogy a válság beköszöntekor először csökkennek az eszközárak.

Így volt ez a 2008-as világválság idején is, az egész egy hatalmas tőzsdei zuhanással kezdődött, és ez történt most is, éppen egy évvel ezelőtt, amikor a kötvényárfolyamok és a részvényárfolyamok egyaránt a mélybe süllyedtek. Válság idején a természetes emberi alapreakció a kockázatkerülés, és ilyenkor ahhoz, hogy valaki olcsó értékpapírt vásároljon, az kell, hogy a befektetése nagy megtérüléssel kecsegtessen, ezért ilyen szempontból válsághelyzetben inkább tere van a spekulációnak, mint békés időszakban.

Korányi G. Tamás egy rendezvénymegnyitón 2013. április 23-án, Budapesten

Hirdetés

Korányi G. Tamás egy rendezvénymegnyitón 2013. április 23-án, Budapesten

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Régi igazság, hogy a tőzsdéket mindig a félelem és a mohóság viszonyai befolyásolják. Vagyis amikor erősebb a félelem, az árak esnek, amikor pedig már nagyobb a mohóság, mert a túlzottan alulértékelt árak vásárlásra csábítanak, akkor a mohóság elkezdi felfelé hajtani az árfolyamokat. Ezt láttuk az elmúlt néhány hónapban a tőzsdén az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is, amikor néhány tőzsdeindex rekordközeli árfolyamszintet ért el.

Mindez tehát nem elítélendő manipuláció?

A manipuláció és a spekuláció két különböző fogalom. A spekuláció nem ördögtől való, hanem egy teljesen logikus és természetes piaci folyamat, hiszen mindenki nyerni akar, és ennek reményében vesz olyan eszközöket, amelyekről azt feltételezi, hogy az átlagosnál jobban emelkedik majd az áruk, ha helyreállnak a normális viszonyok. Tehát amikor tavaly tavasszal minden értékpapír értéke a mélybe zuhant – ideértve különösen a légitársaságokat, az áramszolgáltatókat, az autógyárakat, a vaskohászatot –, akkor a befektetők olyan technológiai cégek papírjait kezdték el venni, amelyekről feltételezhető volt, hogy az otthonlét és az otthoni munkavégzés miatt emelkedni fog a forgalmuk. Most azonban a beoltottság növekedésével és a kilábalás közeledtével ismét a hagyományos iparágak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/05/03/tozsde-spekulacio-jarvany-valsag-koranyi-g-tamas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Két hete, amikor bejelentették, hogy ötmillió beoltott után újra lehet lakodalmat tartani, jóval optimistább volt …