2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ezért tér el benzinkutanként a tankolható mennyiség

Hirdetés

Ezért tér el benzinkutanként a tankolható mennyiség

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  július 30-án jelentette be a legutóbbi üzemanyagárstop-módosítást. Ennek értelmében a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480 forintos, kedvezményes tankolásból, ám a vételezhető mennyiséget a kormány nem szabályozta. Hogy arra a kérdésre tudjunk válaszolni, miért térhet el benzinkutanként a vételezhető mennyiség, érteni kell a hazai üzemanyag-értékesítés piacát.

Általánosságban elmondható, hogy a vételezhető mennyiség hálózati szinten van meghatározva. Összességében – és nagy általánosságban – elmondható, hogy a kutakon három opció lehetséges:

  1. A benzinkút, ahol megállunk tankolni fogyasztóként, franchise-szerződéssel van kapcsolatban valamelyik olajtársasággal. Bár ezek a szerződések szigorúan titkosak, de nagyon erős a gyanú, hogy ebben az esetben mindent a nagyvállalat határoz meg, így tehát azt is, hogy hány liter benzinhez lehet egyes kutakon hozzájutni.
  2. Elképzelhető olyan opció is, hogy az olajtársaság a benzinkút üzemeltetését megpályáztatja vagy saját maga üzemelteti. Így egy alvállalkozó rendelkezik az üzemeltetésről, de ebben az esetben is az olajtársaság határozza meg, hogy mennyi üzemanyag kerül a kútra, így közvetve azt is, mennyi a maximális mennyiség, amit tankolni lehet.
  3. A független kutak esetében maga a vállalkozó dönti el, hogy ki mennyi üzemanyagot kap. Ezek a független kutak jelenleg gyakorlatilag csak a Moltól tudnak üzemanyagot vásárolni.

Jól látszik, hogy mivel ez piaci folyamat, a magyar kormánynak addig nincs ráhatása, amíg hatóságilag nem határozza meg a kiadható mennyiséget – hasonlóan ahhoz, ahogy most az értékesítési összeget. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/12/benzin-benzinkut-benzinarstop-benzinarak-nyersanyag-nyersanyagpiac-nyersolaj-tankolas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brutális, hogy mennyire megdrágultak a gyerekeink edzései és különórái

Brutális, hogy mennyire megdrágultak a gyerekeink edzései és különórái

Egy friss felmérés szerint a megvadult árak és a rezsiveszélyhelyzet közepette tíz magyar családból már …