2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ezer kilométeres sebességgel száguld majd az új kínai szupervonat

Hirdetés

Ezer kilométeres sebességgel száguld majd az új kínai szupervonat

A China Space News nyomán a Blikk arról számolt be, hogy a Pekingtől 200 kilométerre lévő Datongban található szupravezető mágnesvasúti tesztpályán három tesztfutást hajtottak végre. A projekt célja, hogy végül a vonat 1000 kilométeres vagy annál nagyobb sebességgel szállítson utasokat és rakományt egy vákuumcsőben. Ha sikerrel járnak, ez lehet a világ leggyorsabb földi közlekedési technológiája.

A január 14-i tesztfutások során a kapszula a jelentés szerint egyelőre csak 50 km/órás sebességgel „vánszorgott”, és minden alkalommal 210 méteres távolságot tett meg. A létesítményt építő és működtető China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) védelmi vállalat – amely korábban fejlett fegyverrendszerek, például hiperszonikus rakéták fejlesztésében vett részt – közölte, hogy a kritikus összetevők – köztük a szupravezető mágnes, a nagy teljesítményű elektromos rendszerek, az AI biztonsági vezérlők, a vezeték nélküli kommunikációs eszközök és az érzékelők – a tesztek során a tervek szerint működtek, megnyitva az utat a jövőbeni, nagyobb sebességű kísérletek előtt.

Kína jelenleg a világ legnagyobb nagysebességű vasúthálózatát működteti, amelynek teljes hossza meghaladja a 42 ezer kilométert. A kormány azt tervezi, hogy 2025-re 400 km/h-ra növeli a vonatok maximális sebességét. A tengerparti Csingtao városában már megépült egy 600km/h végsebességű mágnesvasút prototípusa és tesztvonala.

Egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy a Datong hiperloop létesítményben kifejlesztett új technológiák, mint például az elektromágneses meghajtás és az energiagazdálkodási rendszerek, felhasználhatók a védelemben. Valószínű, hogy a CASIC ezért is érdekjelt projektben.

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20230125-a-kinai-vakuumvonat-ezer-kilometeres-sebesseggel-szaguld-majd-penz.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …