2023. március 26., vasárnapMa Emánuel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.26. Emánuel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ezekért a munkavállalókért kapkodnak a magyar cégek

Hirdetés

Ezekért a munkavállalókért kapkodnak a magyar cégek

A felmérés eredményei alapján a vállalkozások a munkaerő megtartására törekszenek, tömeges elbocsátásokra nem kell számítani a következő időszakban. Jellemző ugyanakkor, hogy a hazai gazdaságban a létszámbővítés és a létszámcsökkentés egyszerre van jelen, ami a munkaerőpiac átrendeződését mutatja.

A létszámbővítés során elsősorban a szakképzett és felsőfokú végzettségű munkavállalókra fókuszálnak a vállalkozások, míg a leépítések elsősorban a betanított munkásokat érinthetik. 

Hirdetés

A vállalkozások több mint harmada tervez létszámbővítést a következő időszakban. A létszámbővítés során főként szakképzett (32 százalék) és felsőfokú végzettségű (32 százalék) munkavállalókat keresnek, amelyeket a betanított munkás (22 százalék) és a középfokú végzettséget (14 százalék) igénylő munkaerő követ. Komoly igény mutatkozik tehát a jól képzett szakemberekre.

A szakképzett és felsőfokú végzettségű munkavállalók megtalálása ennek megfelelően kihívást jelent, az új belépőket sokszor csak több hónapos keresés után találják meg a cégek – állapította meg a Makronóm Intézet. 

A munkaerő visszaépítése nehezebb

Továbbra is feszes a magyar a munkaerőpiac és ebben érdemi változásra nem számíthatunk. A megkérdezett vállalkozások rövid és középtávon döntően nem terveznek elbocsátásokat, mert az értékes munkaerő visszaépítését később nagyobb kihívásként érzékelik – világított rá a Makronóm Intézet. 

A cégvezetők pozitívan nyilatkoztak vállalatuk kilátásairól, ugyanakkor – […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/21/foglalkoztatas-allaskereses-munka-makronom-intezet-kutatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így állhat bosszút Kijev Magyarországon

Így állhat bosszút Kijev Magyarországon

Az Ukrtransnafta ukrán csővezeték-hálózat üzemeltetői április 1-jétől ismét megemelhetik az orosz olaj Barátság kőolajvezetéken keresztüli …