Évről évre elkészül az USA-ban a „Piszkos tizenkettő” nevet viselő lista a növényvédő szerek által leginkább szennyezett élelmiszerekről. Idén a témával foglalkozó Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) felmérései szerint az eperben a legmagasabb a peszticidek koncentrációja, amit a spenót követ, míg a dobogó legalsó fokára a fodros kel kapaszkodott fel. A további kilences csoportot a nektarin, az alma, a szőlő, a cseresznye, az őszibarack, a körte, a kaliforniai és a csípős paprika párosa, a zeller és végül a paradicsom alkotja.
Különösen veszélyeztetettek az idősek, a várandósok, a gyermekek, mivel a szervezetük érzékenyebb.
Mit tehetünk fogyasztóként?
Az Agroinform.hu összegyűjtötte, hogy miként csökkenthetjük a szermaradékoknak való kitettségünket, a biotermékek vásárlása mellett:
- a zöldségeket, gyümölcsöket a felhasználás vagy elfogyasztás előtt mindig alaposan és bő vízzel, tisztítószerek használata nélkül mossuk le
- részesítsük előnyben a helyi termelők termékeit – hiszen ezek nem utaznak több ezer kilométert, és nem kezelik őket mesterséges szerekkel a korai minőségromlás elkerülése végett
- válasszunk inkább a szezonális termékek közül.
Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20220505-gazdasag-mezogazdasag-agrar-permetszer.html
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!