2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ez már szárnyalás: a forint újabb lélektani határt célzott meg

Hirdetés

Ez már szárnyalás: a forint újabb lélektani határt célzott meg

Gyengüléssel kezdte a kereskedést a forint hétfőn, 397,50 forint volt egy euró. Az elemzők azt találgatták, vajon meddig maradhat a 400-as szint alatt a forint, miután kedden többször is 400 fölé szúrt az árfolyam.

Szerda reggel azonban gyors erősödésbe kezdett a magyar fizetőeszköz, délutánra 392,2-ig erősödött, ezzel öthavi csúcsra emelkedett.

Hirdetés

Még aznap visszaütötték a forintot, és kisebb gyengülés után 393 közelében zárta a heti kereskedést az euróval szemben.

Forrás: tradingview.com

Forrás: tradingview.com

A forint menetelése mögött a dollár gyengülése állhatott: hétfőn még 367 forintot ért egy zöldhasú, ez szombatra 361,72 forintra esett.

Forrás: tradingview.com

Forrás: tradingview.com

A forint árfolyamát leginkább rángató gáz ára csökkent, gyengül a dollár, ráadásul célegyenesbe fordult a brüsszeli források körüli vita is, így több korlát is lebomlott a forint menetelése előtt.

A forint erősödésének kedvez az is, hogy pénteken megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását a Fitch Ratings.

Az elemzők árgus szemekkel figyelik, hogy ez milyen hatással lesz a hétfői tőzsdenyitáskor a forint árfolyamára, mivel újra reálisnak tűnik a 390-es szint áttörése. A Raiffeisen Bank elemzői szerint ugyanakkor hamarosan bekopogtat a dermesztő hideg, ami miatt a gázfogyasztás megnő, és ez megdobja majd a gázárakat, így a forint árfolyama is mélyrepülésbe kezd majd, és meg sem áll a 410–415 közötti tartományban.

Mínuszban az európai tőzsdék

A heti kereskedést mínuszban zárták a főbb európai tőzsdék: az euróövezeti EuroStoxx50 0,84 százalékot esett, a frankfurti Dax 0,51 százalékkal, a francia CAC-40 0,55 százalékkal esett vissza.

Forrás: tradingview.com

Forrás: tradingview.com

A pesszimizmushoz hozzájárulhatott, hogy meglehetősen borúsan indult az idei év első Világgazdasági Fóruma (WEF): a konferencia első napján olyan felmérést közöltek, amelyben a világ vezető közgazdászainak többsége globális

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/22/forint-euro-dollar-heti-tozsde-arfolyam-gaz-olaj-davos-brusszel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …