2023. november 30., csütörtökMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2023.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ez már minden fiatalt érinthet, komoly változás történt a hiteleknél

Hirdetés

Ez már minden fiatalt érinthet, komoly változás történt a hiteleknél

Az elmúlt évek gyors ingatlanár-emelkedése a kevés megtakarítással és alacsony jövedelemmel rendelkezőket, illetve a fiatalokat az átlagosnál súlyosabban érinti. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezért most a fiatal elsőlakás-vásárlókra vonatkozó 90 százalékos hitelfedezeti mutatók (HFM-) limit bevezetését tervezi – írja az Economx.

Ez azt jelenti, a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkenhet az önerő minimummértéke a lakáshiteleknél.

Hirdetés

A lap azt is hozzáteszi, a potenciális elsőlakás-vásárló hitelfelvevők körében a 70 százalék feletti HFM értékkel, vagyis alacsony önerővel nyújtott hitelek aránya az állami támogatásra nem jogosult. Fontos azt is kiemelni, hogy nemzetközi szinten több példa van a 10 százalékos minimumönerőre, elsősorban a fiataloknál. „A kedvezmény alkalmazását a lakáshitelpiaci túlértékeltséggel összefüggő kockázatok érdemi enyhülése is lehetővé teszi” – írja a jegybank a Makroprudenciális jelentésében.

A jelentés alapján feltehetően a 35 év alattiak lesznek jogosultak a kedvezményre, ugyanakkor előfordulhat, hogy az életkor nem lesz fontos. A gazdasági portál az elemzését úgy zárja, a hiteltörlesztési moratórium megszüntetését követően növekedett a törlesztők elmaradása. Ehhez a tendenciához nagyban hozzájárulhatott az elinflálódó bér, amit az Európa-rekorder inflációnak köszönhetünk.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/10/24/hitelek-hitelkamat-lakashitel-lakas–es-penzugyek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …