2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ez a magyar város már nincs kiszolgáltatva az oroszoknak

Hirdetés

Ez a magyar város már nincs kiszolgáltatva az oroszoknak

Hatalmas lépésre szánta el magát Mosonmagyaróvár, hiszen az ország egyik első települése lett azzal, hogy távhőrendszerét immár geotermikus energia szolgálja ki. A szükséges hőenergiát előállító rendszert az EU-Fire Csoport építette és üzemelteti. A cégcsoport 20 évnyi hőtermelésre szerződött a várossal, ám az átadott erőmű élettartama háromszor hosszabb. Az energetikai szakértők egyetértenek abban, hogy a geotermikus rendszernél szinte lehetetlen gazdaságosabb alternatívát találni. Az ország adottságai ehhez kiválóak, itt húzódik meg a Pannon vízadó réteg.

A geotermikus energia óriási előnye a nap-, illetve szélerőművekkel szemben, hogy nincs teljesítményingadozása.

Hirdetés

Sem politikai játszmák, sem gazdasági válságok, sem háborúk nem befolyásolják. Az alacsony karbantartási költség mellett hosszú távú hőtermelői, -szolgáltatói szerződések köthetők. Mosonmagyaróváron az utóbbi évben a távhő ára a tizenhatszorosára nőtt, a geotermikus energia minden jel szerint ezt orvosolja. Továbbá arról is érdemes említést tenni, hogy míg egy köbméter gáz elégetése során majdnem 2 kilogramm szén-dioxid keletkezik, addig egy geotermikus fűtőmű szén-dioxid-kibocsátása zéró.

Ez lehet az új irány

Az átadóünnepségen Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője nem győzte leszögezni, a magyar kormány úgy döntött, minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését. Ez az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudja csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát. 

A geotermikus energia válasz az energiaválságra, a vízmegtartás pedig a klímaválságra.

„A geotermikus energia kíméletes a természethez, fenntartható erőforrás, egyszerre jelenti a kiszámíthatóságot, az önállóságot, a biztos jelent, miközben az élhető jövő szinonimája is egyben” – mondta Nagy István, aki kiemelte, Mosonmagyaróvár „az első olyan nagyváros Magyarországon, ahol ekkora mértékben használjuk fel a geotermális energiát. Legyünk erre büszkék, és becsüljük meg.”

Az EU-Fire Csoport által Mosonmagyaróváron létrehozott geotermális fűtőmű névleges kapacitása 5,8 megawatt, ami azt jelenti, hogy évente mintegy 80 ezer gigajoule hőenergiát képes termelni a 2300 méter mélységű kútból érkező, közel 90 °C-os hőmérsékletű termálvíz segítségével. A távhőszolgáltatónak átadott energia 3200 lakás és 200 közintézmény fűtését látja el, ami évente megközelítőleg 2,4 millió köbméter földgáz kiváltását eredményezi, és 4600 tonna szén-dioxiddal csökkenti Magyarország karbonlábnyomát

– ezt már Lengyel Tamás, az EU-Fire Csoport geotermiadivízió-vezetője részletezte az Indexnek, majd úgy vélekedett, hogy a kitermelt termálvíz egy gáztalanítórendszert követően hőcserélőn keresztül adja át az energiát a lágy vizes rendszernek, majd részben visszakerül a víztároló rétegbe a visszasajtoló kúton keresztül. A beruházás mintegy 4,1 milliárd forintból valósult meg, ebből a vissza nem térítendő állami támogatás összege 2,85 milliárd forint.

Ebből jól látható, a geotermális projektek meglehetősen tőkeigényes beruházások. A megtérülésük komoly időintervallumot jelenthet. Ezért mind a befektetők, mind a hitelintézmények szeretnek megbizonyosodni, a befektetésük a megfelelő piacon és megfelelő kereslettel találkozik. „A várossal 20 évre kötött hőtermelői szerződés ezt a kockázatot kívánja gyakorlatilag eliminálni, valamint stabilitást hivatott kölcsönözni a sokszor amúgy is bonyolult energiaszerződések és változékony árak ellenében” – világított rá Lengyel Tamás.

Nem titkolt hátrányok

Mint mindennek, ezeknek a rendszereknek is vannak hátrányaik. Ezek némiképp hasonlítanak azokhoz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/26/geotermikus-energia-mosonmagyarovar-beruhaz-energia-veszelyhelyzet-energiavalsag-geotermikus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha már ütköznie kell, nyugdíjassal ütközzön!

Ha már ütköznie kell, nyugdíjassal ütközzön!

Az Európai Unió új szabályozást készít elő, amelynek értelmében egységesen szigorúbb szabályok mellett tarthatnák meg …