2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Évtizedek óta nem volt ilyen magas a brit infláció

Hirdetés

Évtizedek óta nem volt ilyen magas a brit infláció

Az Egyesült Királyság júliusi inflációja a vártnál is magasabb lett, és az elmúlt negyven év legmagasabb szintjére emelkedett, fokozva a fogyasztókra nehezedő nyomást, valamint lépéskényszerbe hozva a brit kormányt és a Bank of Englandet – írta meg a Bloomberg.

A brit fogyasztói árindex az egy évvel korábbihoz képest 10,1 százalék lett júliusban, míg júniusban még 9,4 százalékot mértek – közölte szerdán a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal.

A magas infláció elsősorban az energia- és az élelmiszerárak emelkedésének tudható be. Az elemzői konszenzus szerint a Bank of England irányadó rátája 2023 májusára 3,75 százalékra emelkedhet. Ez jövő év májusára két százalékponttal magasabb becsült kamatlábat jelentene, mint amennyit az elemzők korábbi becslései feltételeztek.

Az élelmiszerek ára jelentősen emelkedett, különösen a pékáruké, a tejtermékeké, a húsé és a zöldségeké. Az egyéb alapvető cikkek, például az állateledel, a toalettpapír, a fogkefe és a dezodor áremelkedése is óriási volt júliusban

Hirdetés

– mondta Grant Fitzner, az ONS vezető közgazdásza.

Andrew Sentance, a BOE korábbi döntéshozója szerint előfordulhat, hogy az irányadó rátát három vagy négy százalékra kell emelni.

A maginfláció – az energiát, az élelmiszert, az alkoholt és a dohányt nem számítva – júliusban 6,2 százalékra gyorsult, ezzel meghaladta a közgazdászok által várt 5,9 százalékot.

A BOE arra számít, hogy az infláció októberben a 13 százalékot is meg fogja haladni. A Bank of England kormányzója, Andrew Bailey pedig bejelentette, hogy készen áll az újabb kamatemelésre. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/17/gazdasag-kulfold-egyesult-kiralysag-nagy-britannia-fogyasztoi-arak-fogyasztoi-arindex-inflacio-energia-elelmiszerek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brutális, hogy mennyire megdrágultak a gyerekeink edzései és különórái

Brutális, hogy mennyire megdrágultak a gyerekeink edzései és különórái

Egy friss felmérés szerint a megvadult árak és a rezsiveszélyhelyzet közepette tíz magyar családból már …