2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Európa még a szankciók életbe lépése előtt igyekszik alaposan feltankolni orosz gázolajból

Hirdetés

Európa még a szankciók életbe lépése előtt igyekszik alaposan feltankolni orosz gázolajból

Az európai kereskedők igyekeznek orosz gázolajjal feltölteni a régió üzemanyagtartályait, mielőtt az uniós szankciók februárban életbe lépnének – írja a Reuters, majd hozzáteszi, hogy a buzgóság oka leginkább az, hogy az orosz import kiváltására egyelőre csak korlátozott alternatív források állnak rendelkezésre.

Az Európai Unió február 5-től betiltja az orosz kőolajtermékek behozatalát, amely a gázolaj tekintetében érinti a legérzékenyebben a közösség piacát. A lépés az orosz nyersolajra vonatkozó, decemberben életbe lépő tilalmat követi.

Az Amszterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) tárolási régióba szánt orosz dízel mennyisége november 1. és november 12. között 215 000 hordó/napra (bpd) emelkedett, ami 126 százalékos növekedést jelent októberhez képest – mondta Pamela Munger, a Vortexa energiaelemző cég vezető piaci elemzője.

Hirdetés

Mivel a rendelkezésre álló, költséghatékony alternatívák száma meglehetősen korlátozott, az Oroszországból származó gázolaj novemberben eddig az európai üzemanyag-behozatal 44 százalékát tette ki, szemben az októberi 39 százalékkal – derül ki a Refinitiv adataiból.

Bár Európa orosz üzemanyagkitettsége a februárban kitört ukrajnai háború előtti időkben mért 50 százalékhoz képest csökkent, ám Oroszország még mindig a kontinens legnagyobb gázolajszállítója.

„Az EU-nak körülbelül 500-600 kb/d (ezer hordó/nap) gázolajmennyiséget kell biztosítania az orosz import pótlására, ez pedig az USA-ból, valamint Szueztől keletre, elsősorban a Közel-Keletről és Indiából érkezik majd” – mondta Eugene Lindell, az FGE elemzője.

Az orosz-ukrán háború eseményeit követő hírfolyamunkat alább találja:

Hitelesek az orosz foglyok kivégzését bemutató videók, a szvatovei körzetben súlyos harcok dúlnak – háborús híreink

A New York Times a videókat műholdfelvételekkel összevetve megerősítette, hogy a felvételek a Luhanszki területen lévő Makijivka falu egy tanyáján készültek. Miután a déli orosz csapatok a jól védhető Dnyeper mögé húzódtak vissza, a frontvonal legsebezhetőbb szakaszává az Északkelet-Ukrajnában található szvatovei körzet vált.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221121_EU_Oroszorszag_import_gazolaj_szankcio_haboru#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Itt a kilenc pont, amire Brüsszel 2300 milliárd forintot fizet Magyarországnak

Itt a kilenc pont, amire Brüsszel 2300 milliárd forintot fizet Magyarországnak

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének célja elsősorban a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozása, illetve …