2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / És akkor a kormány lemondott az egyik csodafegyveréről

Hirdetés

És akkor a kormány lemondott az egyik csodafegyveréről

Aki szereti a kötelező akciózást, rohanjon a boltokba! Július 1-jétől ugyanis megszünteti a kormány azt az intézkedését, amelyet tavaly ilyenkor, a bevezetésekor még az infláció elleni csodafegyvereként hirdetett, majd kiderült, hogy valójában egy ideig még növelte is az inflációt.

Az biztos, hogy a kötelező akciózás jobb volt az azt megelőző árstopnál, minimum annyival, hogy sokkal kevésbé volt káros. Nagy drágulás most sem várható – pontosabban, ha lesz valami, annak nem a mostani döntés lesz az oka. Az Árfigyelő viszont megmarad, ezen legalább a boltok nyomon tudják egymás árait követni. A Google adatai szerint ezt tavaly július-augusztusban még figyelték az emberek valamennyire, mostanra viszont a nullához közelít a lakossági érdeklődés. A kereskedőknek volt még egy érdekes felvetésük: mostantól végre úgy tudnak akciózni, hogy azokat a fogyasztói szokásokhoz jobban hozzáigazítsák.

— voting control —

Hirdetés

Miután Orbán Viktor megmondta, nem fogja tűrni, hogy Ursula von der Leyen maradjon az Európai Bizottság elnöke (és Mark Rutte legyen a NATO főtitkára), minden bizonnyal von der Leyen marad az Európai Bizottság élén és Rutte veszi át a NATO vezetését. Az EU irányítói emellett döntöttek az ötéves stratégiai menetrendről és Ukrajna támogatását is megerősítették. Az unió új, valamint régi-új vezetőit, és az új ciklus terveit közéleti podcastunkban is részletesen kielemeztük.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök (jobbra) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balra) az Európai Unió (EU) tagállamainak informális találkozóján Brüsszelben, Belgiumban 2024. június 17-én.
AFP / Anadolu / Dursun Aydemir

Még ez előtt az EU tagállamainak külügyminiszterei is elfogadták az újabb, tizennegyedik szankciós csomagot Oroszországgal szemben. Közben pedig úgy tűnik, találhattak egy jogi kiskaput, amellyel az EU a szabályokat szó szerint értelmezve is meg tudja kerülni a magyar vétót, így a kormányunk nem tudná megakadályozni, hogy a befagyasztott orosz vagyonból vegyenek fegyvert Ukrajnának.

— voting control —

Budapesten kapott menedéket a Kijevben hazaárulással vádolt és bebörtönzött Nesztor Szufrics második felesége és több más, hozzá közel álló személy – állította az Ukrainszka Pravda videója. Az ukrán lap egy videót is bejátszott, amelyben Stofa György budapesti üzletembert faggatják arról, segített-e a Szufrics család vagyonának átmentésében, ő pedig állítja, hogy semmi köze ukrajnai cégekhez.

Nesztor Szufrics
SZBU

A HVG-nek segítő kijevi oknyomozó újságírótól kapott adatok szerint azonban a Matolcsy Ádámhoz köthető, gyorsan gazdagodó harmincas üzleti körbe tartozó Stofa a közelmúltig több érintett cégben is jelen volt vagy ma is jelen van végső tulajdonosként. Nesztor Sufricsot is részletesebben bemutattuk: ő korábban keveredett már korrupciós ügyekbe és verekedésbe is, annyi fix, hogy mindig is az oroszbarátsága hajtotta.

— voting control —

A hét képe: a Fővárosi Vízművek grafikonja a hétfő esti vízfogyasztásról, és arról, milyen hőiesen kitartottak az emberek a magyar–skót meccs végéig, és csak utána rohantak el vécére.

Facebook / Fővárosi Vízművek

A környezetvédelmi szabályok félreértelmezésével eljutottunk oda, hogy valószínűleg az idei lesz az első év, amikor a világon az újonnan eladott autók több, mint fele SUV. Európa már átlépte ezt a határt, és nem is látszik, hogyan szakadhatna meg a trend. Ez nem csak azért kellemetlen, mert átlagban 20 százalékkal több üzemanyagot fogyasztanak egy normál autóhoz képest, hanem azért is, mert sokkal nagyobb arányban okoznak baleset esetén halált vagy maradandó sérülést. De annyira népszerűek, hogy aki nem ilyen kocsit szeretne, gyakran az sem tud másmilyet találni.

A magyar kormány eközben azon gondolkozik, hogy elvegye a hibrid autóktól a zöld rendszámot és minden azzal járó kedvezményt. Az érv az, hogy valójában benzint zabáló modelleket zöldítettek egy kicsit, szóval érdemi környezetvédelemről szó sem volt, így pedig a zöld rendszámuknak sincs értelme.

De ha már tényleg környezetbarát járművek, amelyek a SUV-khoz hasonlóan sokakat idegesítenek, miközben egyre több van belőlük az utakon meg a járdákon is: elvileg július közepétől kellene kötelező felelősségbiztosítást kötni bizonyos e-rollerekre. Csakhogy a biztosítók a hátuk közepére sem kívánják ezt, a kockázatok java ismeretlen, ami pedig ismert, nem néz ki jól. A biztosítók ajánlatai a néhány ezrestől a százezresig terjednek, de talán majd jobban összeérnek, ha már többet tudunk arról, hogy a KRESZ-ben miként szabályoznák a mikromobilitási eszközöket.

— voting control —

Kevés magyar szurkoló került kínosabb helyzetbe, mint azok, akik a hétfő este kilenckor kezdődő magyar–skót meccsre valamiért a 16:15-ös géppel akartak kijutni, amelyik aztán 20:35-kor szállt fel Budapestről (na jó, a szerb elnök is dühös volt egy repülő miatt, a válogatottjukat ugyanis egy horvát gép vitte el Németországba). De nem csak az Eb-re utazással volt gond: Barcelonában 20 órát vártak a Ryanair-utasok, Rómában 18-at a Wizz Air-gépre várók, és két, menetrendje szerint Budapestre tartó Wizz Air-járat is Olaszországban rekedt. A kormányhivatal vizsgálatot indított a Ryanairrel, a Wizz Airrel, a SunExpress-szel és a Eurowingsszel szemben. A Wizz Air erre úgy reagált: akik közvetítőn keresztül vagy utazási irodánál vásárolták meg a repülőjegyüket, lehetséges, hogy csak késve kapnak tájékoztatást arról, mi történt a járatukkal.

Veres Viktor

Sokan persze nem repülni fognak idén, hanem elmennek a Balatonhoz. Az ottani települések nyári népességrobbanásával lassan nem bír az infrastruktúra, pedig program van a helyzet kezelésére, csak gazdátlan az egész projekt. A lakásárak közben megfizethetetlenek a helyiek számára, a munkalehetőség a főszezonon kívül kevés van, a fiatalok elvándorolnak – lenne mivel foglalkozni.

Aki pedig úgy dönt, hogy hallgat miniszterelnökünkre, és börtönben érzi magát, ha nem látja egy évben egyszer a tengert, úgyhogy Horvátország felé veszi az irányt, annak összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy stresszelés helyett inkább pihenéssel foglalkozhasson.

— voting control —

Már jó ideje jelezték, hogy hamarosan elindul az OTP webáruháza, a Fizzt végül most élesítették is. Ha precízek akarunk lenni, akkor erre nem is a webáruház szó a legjobb megnevezés, hanem szakmai megfogalmazással a „tiszta piactér”. Ez azt jelenti, hogy maga a működtető cég nem tart fent árukészletet vagy raktárat, csak a platformot adja ahhoz, hogy mások árulhassanak.

Lakos Gábor

De mi lehet ebben az üzlet, hogy érheti ez meg nekik egy olyan piacon, amely már most is telített? Úgy tűnik, a célcsoportjuk első körben az a réteg lehet, amelyik még nem nagyon mozog otthonosan az online vásárlásban, az OTP-t viszont ismeri és a szolgáltatásait használja. És persze egyébként is folyamatos a cégnél a portfólió szélesítése, egy ilyen próbálkozásból még jól is kijöhetnek.

— voting control —

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240630_es-akkor-akcio-eu-repulo-nyaralas-balaton-ukrajna-fizz#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiszivárgott: Ukrajna ezzel végleg ráborítaná az asztalt az Európai Unióra

Az ajánlat szerint Ukrajna nyersanyagot Azerbajdzsánból kaphatna, ami lehetővé tenné Kijev számára, hogy továbbra is …