2021. április 11., vasárnapMa Leó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.11. Leó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Értelmetlen a zárás, ha nem oltják be az oktatási dolgozókat

Hirdetés

Értelmetlen a zárás, ha nem oltják be az oktatási dolgozókat

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint teljes mértékben várható volt a csütörtökön bejelentett szigorítás, hihetetlenül meredeken emelkedett a fertőzöttek száma a gyerekek és a pedagógusok körében is. Totyik Tamás nem érti, a kormány miért nem lépett előbb.

Sok helyen erőn felül, értelmetlenül nyitva tartották az intézményeket, ahelyett, hogy 4-5 napos bezárással megpróbálták volna megfékezni a koronavírus-járvány harmadik hullámának felívelését. Nem vagyok virológus, de a kormány a tankerületektől származó adatokból pontosan látta az iskolai fertőzések szintjét, tudta, hogy lépni kellene, mégsem lépett.

Abban látja a legnagyobb problémát, hogy helyben az igazgatók nem hozhattak döntést a zárásokról, az Oktatási Hivatalon és a Nemzeti Népegészségügyi Központon keresztül a tankerületek vezetői voltak jogosultak eldönteni, hogy működjenek-e az iskolák. Ez szerinte óriási hiba volt.

Tudunk olyan intézményről, ahol 240 gyerekből 45 járt be az iskolába, az egyik Tisza melletti intézményből pedig az az információ jött, hogy 35 pedagógusból 33 volt covidos. Miért nem sikerült idejében megakadályozni, hogy ez a helyzet kialakuljon?

Hirdetés

Véleménye szerint a legfontosabb feladat a kormányzat részéről most az lesz április 7-ig, hogy azokat az oktatásban dolgozókat, akik jelentkeztek oltásra, vegyék előre és oltsák is be. Ehhez módosítani kellene persze az oltási rendet, de a szakszervezet úgy gondolja, az iskolákban tapasztalt állapotok miatt egyszerűen nem lehet arra várni, hogy majd valamikor védettséget szereznek.

Ha a kormányzat ezt most nem teszi meg, akkor szinte értelmetlen volt elrendelni a zárást az oktatási intézmények esetében. Ha a pedagógusokat nem oltják most be, az nem pusztán súlyos politikai bűn, hanem a kettős beszéd bizonyítéka is. A kormány ugyanis azzal érvel: a gazdaság működése miatt létfontosságú, hogy az oktatás működjön. Ehhez viszont meg kell teremteni a biztonságos feltételeket, ám ezek nem adottak, amíg a pedagógusok nem szereznek védettséget.

Érdekeltté tenni a szülőt, hogy otthon maradjon

A tesztelésről szólva a PSZ alelnöke elmondta, egyes megyékben megindították a próbateszteket a gyerekek körében, ezt ki kellene szélesíteni. A szülőket pedig, ahogy a Szülői Hang Facebook-oldalán is megjelent, arra kell megkérni, hogy ha akár egy beteg is van a családban, a gyerekeket tartsák otthon – ennek persze már csak az áprilisi újranyitás után lesz jelentősége.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/03/04/iskola-bezaras-totyik-laszlo-interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sportcsarnok épülhet a mezőhegyesi ménesbirtokon

Sportcsarnok épülhet a mezőhegyesi ménesbirtokon

Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent ajánlattételi felhívás a becsült ellenértéket nem tartalmazza, viszont közli a …