2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Erről a daganatról alig tudunk valamit

Hirdetés

Erről a daganatról alig tudunk valamit

Világszerte, így Magyarországon is egyre többeket érint a rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma, amellyel itthon évente háromezer új esetet diagnosztizálnak. Többek között ezért is született hiánypótló kutatás közel 140 melanomás beteg bevonásával a Szegedi Tudományegyetemen.

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vizsgálatának talán egyik legnagyobb tanulsága, hogy a melanomával kapcsolatos felvilágosítás, betegedukáció még azok körében is fontos lenne, akik egyébként egészségesen élnek, és rendszeresen látogatják a különböző szűrővizsgálatokat. 

Szintén elgondolkodtató eredmény, hogy

a melanomás betegek harmada több mint egy évig is vár, míg orvoshoz fordul a gyanúsnak ítélt bőrelváltozásával.

Hirdetés

Ezek után nem csoda, hogy sokan már a betegség előrehaladott állapotában, akár már áttétekkel a szervezetükben kapják meg a diagnózist. 

Éppen ezért nem lehet eléggé kiemelni az odafigyelés és a tudatosság szerepét, mert ahogy számos más betegség esetén, úgy a melanománál is igaz, hogy a korai felismerés szó szerint életet menthet.

Hiába agresszív rákos megbetegedésről van szó, az időben felismert melanoma jól kezelhető. Egy milliméter alatti tumorvastagságnál például helyi érzéstelenítésben elvégzett műtéttel

– mondta Baltás Eszter, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának egyetemi docense. A szakember a melanomakutatás eredményeit bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón hozzátette, a megkérdezett melanomás betegek több mint kétharmada gondolta úgy, hogy a betegséget megelőzően odafigyelt az egészségére, miközben valójában a kutatás alapján

  • háromból egy beteg sohasem ellenőrzi a bőrét;
  • csupán a betegek 15 százaléka érdeklődött a diagnózis előtt a bőrrák felismerésének lehetőségeiről;
  • a páciensek 13 százaléka hitte, hogy másokhoz képest több az esélye a bőrrákra;
  • 38 százalékuk a diagnózis előtt nem is tudta, hogy a melanoma rosszindulatú bőrdaganat;
  • 27,5 százalékuk használt a betegség kialakulása előtt rendszeresen fényvédő krémet;

Ehhez képest kiderült, hogy a melanomával diagnosztizált nők 71, illetve 77 százaléka jár rendszeresen mellrák- és méhnyakrákszűrésre, az összes melanomabeteg 94 százaléka pedig rendszeresen ellenőrzi a vérnyomását. 

A kutatás eredményei közt különösen figyelemreméltó adat, hogy mindössze a betegek négy százaléka látott korábban képeket vagy videókat, amelyek segítik a melanoma felismerését. 

Miközben a melanoma korai felismerésénél elengedhetetlen, hogy képek és leírások alapján megismerjük a gyanúra okot adó bőrelváltozásokat

– hangsúlyozza Baltás Eszter, aki hozzáteszi, ha bármilyen különös, eddig szokatlan elváltozást, új jelenséget tapasztalunk a bőrünkön, azonnal forduljunk szakemberhez, és vizsgáltassuk ki magunkat.

Melanomavizsgálaton vesz részt egy beteg 2002. május 7-én

Melanomavizsgálaton vesz részt egy beteg 2002. május 7-én

Fotó: The Sydney Morning Herald / Getty Images Hungary

Súlyos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/05/borrak-melanoma-rosszindulatu-daganat-felismeres-szurovizsgalat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Snackeket vontak ki a forgalomból

Visszahívtak a forgalomból egyes Eat Real snack terméket, miután a csomagoláson nem jelölt allergént, tejet …