2023. április 2., vasárnapMa Áron napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.02. Áron Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Érdemes kalkulálni a barátságos lakáshitelekkel

Hirdetés

Érdemes kalkulálni a barátságos lakáshitelekkel

A lakáshitelezés több tényező miatt visszafogottabbá vált. Ugyanakkor mindig születnek gyerekek, emiatt családok nagyobb lakásba költöznek; de összeköltözések, szétköltözések, örökölt ingatlanok is vannak, vagyis az élet nem áll meg. Ilyen időszakban persze a hitelpiacon is felértékelődnek az átláthatóbb, kiszámíthatóbb lehetőségek; és mindennél fontosabbá válik az alapos összehasonlítás.

Lakáshitelre mindig van igény

Az elmúlt két évtizedet nézve látszik, hogy a 2008-ban elmélyülő válság utáni években – 2009-2013 között – évente összesen 40-57 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok. Ez mérsékelt keresletet jelentett akkor, de egyúttal látható a számokból, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezetben is volt igény a lakáskölcsönökre. A szóban forgó időszak után jött a felívelés korszaka: a 2014-ben feljegyzett közel 54 ezer lakáshitellel szemben 2015-2021 között 68-110 ezer lakáshitelnek adtak zöld utat a bankok, azaz fokozódott a kereslet.

A barátságos törlesztőkben is nagy különbség lehet

Bár a fogyasztóbarát lakáshiteleknél vannak eleve megszabott kritériumok, azért lehetnek különbségek a piacon elérhető ajánlatok között. A money.hu fogyasztóbarát lakáshiteleket összehasonlító kalkulátora szerint a 15 millió forintos, 20 éves futamidejű és végig fix kamatozású hitelek közül a legolcsóbb kevesebb mint 9 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) rendelkezik, így havi 130 ezer forint alatt lesz a havi törlesztőrészlet. Ezzel szemben a drágább fogyasztóbarát hitelek azonos paraméterek esetén akár 11 százalék feletti thm mellett 150 ezer forint körüli havi törlesztéssel vehetőek fel. Ebből is látható, hogy kulcsfontosságú a hitelek összevetése, még a fogyasztóbarát lakáshiteleknél is.

A fogyasztóbarát lakáshitelek előnye, hogy ösztönzi az esetleges hitelkiváltásokat a jogszabályi limiteknél kedvezőbb folyósítási és előtörlesztési díjmaximumok meghatározásával. A bankok ezekre a hitelekre folyósítási díjat nem számítanak fel, az előtörlesztési díj pedig nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 1 százaléka. Ez a mostani helyzetben kiemelten fontos tényező. Mégpedig azért, mert aki most vesz fel lakáshitelt, annak a későbbiekben érdemes számolnia a hitelkiváltási lehetőséggel. Ugyanis, ha a gazdasági bizonytalanság enyhül, az infláció lejtőre kerül, akkor a kamatok is csökkenhetnek. Ennek eredményeként később alacsonyabb kamatozású, azaz olcsóbban törleszthető fix kamatozású lakáshitelre lehet cserélni a meglévőt.

Hirdetés

Kapuban a zöld MFL

A lakáshitel-felvételt tervezők számára jó hír lehet az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank döntése értelmében változások lesznek a fogyasztóbarát lakáshiteleknél. Idén áprilistól a zöld lakáscélok kedvező feltételű finanszírozása is bekerül a programba, ez többek között azt jelenti, hogy energiatakarékos lakóingatlanokra lehet majd igényelni az ilyen lakáshiteleket.

Jövő januártól pedig a fogyasztóbarát lakáshiteleknél lehetőség lesz a kölcsönök online módon történő felvételére, amely a hitelfelvétel elektronikus úton történő lefolytatását jelenti egészen a szerződéskötésig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a szerződés megkötéskor kell majd bemenni személyesen a bankba.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20230220-gazdasag-penz-lakashitel-inflacio-torlesztoreszlet.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rendkívüli időket élünk, ám a válság még nem dübörög

Rendkívüli időket élünk, ám a válság még nem dübörög

Jelenleg pánikkeltés zajlik a piacokon, vagy tényleg elképzelhető egy gazdasági összeomlás a makrogazdaságokban? – szegeztük a …