2023. március 26., vasárnapMa Emánuel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.26. Emánuel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Érdemes egy város minden kátyújára külön közbeszerzést kiírni?

Hirdetés

Érdemes egy város minden kátyújára külön közbeszerzést kiírni?

A magyar közbeszerzések átláthatatlanok, nincs verseny, és egy cég nyeri meg az összes pályázatot – hangzanak a hazai média egy részétől már évek óta a vádak. 

Győr a legélhetőbb város az országban, a régmúltú vásár- és kereskedőváros ma a legdinamikusabb, leginnovatívabb megyei jogú városnak számít, ezt támasztja alá a KSH friss kutatása, amelyben számos szempont szerint pontozták a magyar településeket.

A város dinamikájához és jelenlegi fejlődési folyamatához jelentős mértékben hozzájárul az Audi Hungária autógyár és a hozzá kapcsolódó beszállítói hálózat

Hirdetés

– szögezik le a kutatásban. A kiváló munkalehetőségek következtében magas a városban az egy lakosra jutó nettó jövedelem, ugyanakkor alacsony a 180 napon túl nyilvántartott álláskeresők aránya. Kiemelkedően tiszta a környezet.

A vádaskodás valós károkat okoz

Az ország legdinamikusabban fejlődő városában az infrastruktúrát is folyamatosan magasabb szintre kell emelni, ebben elengedhetetlenek a közbeszerzések és a pályázó cégek jövedelmezőségének, jó hírnevének megtartása.

Amennyiben ez sérül, úgy azt az egész város megszenvedheti, fejlődési dinamikája lassulhat. Ezt kockáztatják meg az utóbbi napokban a hazai média egy részében futótűzként terjedő „leleplező” cikkek, ahol név nélküli „szakértők” bírálják a közbeszerzési rendszert és a pályázatokat megnyerő cégeket.

A kritikák az építőiparban főleg két közbeszerzési kérdést érintenek: az átláthatóságot és az egyajánlatos eljárásokat.

Győr fejlődéséből jelentősen kiveszik részüket az olyan építőipari cégek, mint a nagy multinacionális Strabag-csoporthoz tartozó STRABAG Általános Építő Kft. vagy az éppen olyan, a régióban fontos szerepet játszó cégek, mint a Kifü-Kar Zrt., amelyek a város útjainak, kátyúinak és buszmegállóinak (többek között) fenntartására és felújítására szerződtek 2018 és 2022 között.

Ezek a cégek, ugyanúgy mint a útfelújítási szerződés is, az utóbbi időben túlhevült kritikák kereszttüzébe kerültek, miközben a konzorciumuk profitabilitása az értékelt időszakban nem volt az ágazati átlagtól jelentősen eltérő.

Ha az építőipari cégek jó hírnevét bizonyíthatatlan vádakkal besározzák, azzal csökkentik az építőipar mint brand értékét, ezen keresztül pedig az építésgazdaságban dolgozó, hozzávetőleg 350 ezer ember megélhetését is nehezítik. 

Csak az nem látja át, aki nem akarja

A médiában az elmúlt napokban névtelenül nyilatkozó „szakértők” a közbeszerzési rendszer átláthatóságát vonták kétségbe, annak ellenére hogy a hazai közbeszerzések átláthatósága még soha nem volt ilyen magas szintű, mint most – világított rá az Indexnek Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Az elnök szerint az átláthatóságot biztosítja, hogy a közbeszerzési eljárások hirdetményeit közzéteszik, amelyek ingyenesen bárki számára elérhetők akár okostelefonról is. 

Ezekben az egyes közbeszerzésekre vonatkozó minden adatot és információt közzétesznek és nyilvánosságra hoznak, kezdve azzal, hogy ki nyerte meg az adott közbeszerzést, milyen árral, milyen határidővel, milyen alvállalkozókat vesz igénybe és milyen alapon választották ki. Ha a szerződés módosul, akkor arról is hirdetményt adnak fel. 

A közbeszerzési hatóság a fent említett 7894 darab közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódóan 2022-ben rekordszámú, mindösszesen 28 704 darab hirdetmény közzétételéről gondoskodott.

Nem pofára megy, rátermettségre

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/23/strabag-kozbeszerzes-gyor-atlathatosag-utfejlesztes-varos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így állhat bosszút Kijev Magyarországon

Így állhat bosszút Kijev Magyarországon

Az Ukrtransnafta ukrán csővezeték-hálózat üzemeltetői április 1-jétől ismét megemelhetik az orosz olaj Barátság kőolajvezetéken keresztüli …