2023. szeptember 28., csütörtökMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2023.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ennyi ideje maradt városi csokot igényelni – erre figyeljen!

Ennyi ideje maradt városi csokot igényelni – erre figyeljen!

Június második felében robbantotta a kormány a családpolitikai bombát, miszerint hozzányúl az elmúlt években jól ismert támogatásokhoz. Ennek értelmében a babaváró hitel összegét 10-ről 11 millió forintra növeli, de 2024. január 1-től csak azok a házaspárok vehetik fel a hitelt, ahol a feleség 30 év alatti. Azonban egyéves átmenetet szabtak: eszerint jövő januártól egy esztendőn át fennmarad a jogosultság a 30 és 40 év közötti nők számára a várandósság igazolása esetén.

Megváltoztatják a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) játékszabályait is. A kormány álláspontja szerint a program ma leginkább a kisebb településeken működik, a tapasztalatok alapján a nagyvárosokban a csok és az önrész mellé bankhitelt is fel kellett venni. A magas kamatok miatt azonban a bankhitelezés gyakorlatilag leállt, így a csok-igénylések száma jelentős mértékben csökkent. Erre reagálva a kormány úgy döntött,

a falusi csok szabályai fennmaradnak, sőt a keretösszegeket 50 százalékkal, néhány helyen pedig annál is nagyobb mértékben emelik – az 5 százalékos áfakedvezmény fenntartása mellett. Ellenben a legalább ötezer fős településeken 2024. január elsejétől nem igényelhető a csok.

„A csok-támogatás és -hitel – mint ahogy a babaváró is –, óriási teher volt a költségvetésen, valószínűleg elsődleges cél most ettől – legalább egy rövidebb időre – megszabadulni és levegőhöz jutni. Ha ez nem így volna, akkor a falusi csok igénylési feltételeiben is látnánk változást” – mondta az Indexnek Gergely Péter, a bizosdontes.hu pénzügyi szakértője.

Kidolgozás alatt

A városi csokot tehát jövőre már nem lehet a igénybe venni, de bevezetnek egy új otthonteremtési formát a családalapítás előtt álló városi lakosság számára.

„Rohamra vagy drasztikus emelkedésre nem számítok, de várhatóan növekszik majd a csok-igénylések száma” – válaszolt a szakértő azon kérdésünkre, mit hozhat az évből hátralévő négy hónap. Ugyanakkor – tette hozzá – a támogatási forma iránti igények növekedése nemcsak a csok kivezetése miatt borítékolható. Az okok mögött többek között a csökkenő infláció, az ingatlanárak stagnálása, néhány esetben csökkenése, továbbá a hitelkamatok konszolidálódása is meghúzódik, így ezen a fronton pozitívabb a hangulat, mint az év elején volt.

„Nehéz megmondani, hogy mi lehet a kormány célja vagy preferenciája, figyelembe véve, hogy a falusi csok igénylési feltételei a jövő évben sem változnak” – mondta Gergely Péter, aki jó ötletnek tartaná a támogatott hitel – némi limittel történő – előtérbe helyezését a vissza nem térítendő támogatással szemben, még abban az esetben is, ha a kormány nem szándékozik változtatni a támogatottak körén.

Ilyen megoldás lehet szerinte, ha „csak” a futamidő első 5 évében nyújtanak kamattámogatást – például évente csökkenő mértékben.

Az új támogatási forma egyelőre a „kidolgozás alatt” mappában hever. A kormány több ízben kifejtette: több megoldás is a kalapban van, még nem dőlt el, melyiket húzzák elő belőle.

Érdemes jól időzíteni

Elég-e pusztán a kérelmet beadni december 31-ig, úgy, hogy az igénylés véglegesítése ezt követően fut ki, vagy a teljes igénylési folyamatnak végbe kell mennie év végéig? – tettük fel a kérdést.

A szakértő rámutat:

a jogszabály az igénylésre határozza meg a határidőket, nem a folyósításra, tehát elég az igénylésre vonatkozó kérelmet beadni december 31-ig.

„Más kérdés, hogy a bankok miként állnak majd a hiánypótlásokhoz, itt általában könnyen ki lehet csúszni a határidőkből az utolsó pillanatos igénylésekkel. Ezért úgy érdemes időzíteni az igénylést, hogy a hiánypótlással együtt beleférjenek a határidőbe, hiszen annak mindig van egy elhúzódó hatása – tette hozzá.

Nem nagy érvágás a kivezetése, vagy mégis?

A szociológusok szerint a csok támogatás nem tudta érdemben befolyásolni a demográfiai folyamatokat, a konstrukció nincs érdemi hatással a családalapítási kedvre, ezért bizonyos szempontból nem olyan nagy érvágás a megszűnése – mondta Gergely Péter. Inkább az életkörülmények javításában volt szerepe, a több gyermeket nevelők a magasabb összeg miatt új lakásokba költöztek, amit […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/08/29/hitel-csok-babavaro-hitel-csok-tamogatas-csok-hitel-hitelpiac-hitelkamatok-csaladtamogatas-otthonteremtes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Országos szinten behúzták a féket az albérletárak

Országos szinten behúzták a féket az albérletárak

Erőteljes lassulás következett be az albérletek piacán az átlagos bérleti díjak emelkedését tekintve – derül …