2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Emmanuel Macron csúcspozíciót akar Mario Draghinak az EU-ban, de nem lesz könnyű dolga

Hirdetés

Emmanuel Macron csúcspozíciót akar Mario Draghinak az EU-ban, de nem lesz könnyű dolga

Emmanuel Macron francia elnök csúcspozíciót akar kiharcolni Brüsszelben Mario Draghi számára, mivel kulcsfontosságú szövetségesének tekinti az egykori olasz miniszterelnököt az állami kiadások növelésére és az uniós gazdaság felrázására irányuló terveiben – írja a Politico.  

Az európai parlamenti választások egyik legnagyobb stratégiai kérdése, hogy Franciaország támogatja-e a német Ursula von der Leyen második ciklusát az Európai Bizottság elnöki posztján, mivel Párizs és Berlin között jelenleg fagyos a viszony. 

A kérdéssel kapcsolatban Pascal Canfin, Macron pártjának európai parlamenti képviselője a Politicónak úgy fogalmazott: „Franciaország és az elnök környezetében mindenki azt szeretné, ha Draghi szerepet játszana.” 

Hirdetés

„Megvan a hitelessége ahhoz, hogy megpróbálja meggyőzni a többi országot a hosszú távú beruházási képességről és a közös beruházások szükségességéről, ami hatalmas kihívás” – mondta Canfin Draghiról, aki korábban az Európai Központi Bankot is vezette. 

Ahogy a hvg.hu is megírta, Macron azért támogatná inkább Draghit, mint Ursula von der Leyent, mert szerinte a Bizottság jelenlegi elnökét túlságosan is befolyásolja az Egyesült Államok, és Macron az USA-tól is független, versenyképes Európai Uniót akar.

Mario Draghi lenne a francia-olasz jelölt Ursula von der Leyen ellen?

Az Európai Bizottság elnöke erőteljes kampányt folytat annak érdekében, hogy még öt évet töltsön székében. A Bloomberg értesülése szerint veszélyes vetélytársa támadt.

Ugyanakkor a Politico szerint mivel Draghi hivatalosan nem kötődik egyetlen nagyobb párthoz sem, Macronnak komoly politikai alkukat kellene kötnie a von der Leyen vezette Európai Néppárt európai vezetőivel és Olaf Scholz német kancellárral, ráadásul Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt is rá kellene vennie Draghi jelölésére. Igaz, utóbbi nem ígérkezik nehéz feladatnak, hiszen Draghi jelenleg Meloni gazdasági tanácsadójaként dolgozik.

A lap megjegyzi, a másik uniós csúcspozíció, az Európai Tanács elnöki székét sem lenne könnyű kiharcolnia Macronnak Draghi számára, ugyanis az Európai Parlament második legnagyobb frakciójával rendelkező szocialisták a saját soraikból akarnak valakit Charles Michel jelenlegi elnök helyére.

A 76 éves Mario Draghi 2019 októberében távozott az Európai Központi Bank éléről, akkor készült portrénkat itt olvashatja:

Super Mario búcsúja: az ember, aki megmentette az eurót

Bár hivatalosan egy hét múlva távozik az Európai Központi Bank éléről Mario Draghi, az euróövezeti jegybank igazgatótanácsának csütörtöki kamatdöntő ülése után már leginkább egy feladata maradt: hogy összepakoljon a Frankfurtban töltött viharos nyolc év után. Mi pedig mérleget vonunk egy olyan elnöki periódusról, amely a túlélést hozta az EU monetáris uniója számára.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240524_emmanuel-macron-mario-draghi-europai-unio#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon – írja az …