2020. december 4., péntekMa Barbara, Borbála napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.04. Barbara, Borbála Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / „Elütésre került a gyalogos a vasút által”

Hirdetés

„Elütésre került a gyalogos a vasút által”

Lényegesen többféle közlekedési eszközt használunk, mint 10-15 éve: megjelentek olyan elektromos közlekedési járművek, amelyekre még a KRESZ sem volt felkészülve. Az Aegon biztosító a kár- és baleset-megelőzés érdekében kutatást készíttetett a „mikromobilitási eszközök” használata közbeni telefonhasználatról, azt vizsgálva, hogy mennyire felelősségteljesek a magyar kerékpárosok, rollerezők, gördeszkások vagy akár a gyalogosok.

Több olyan halálos kimenetelű baleset is volt az elmúlt időszakban, amiről kiderült, hogy azt a mobiltelefon használata okozta – közölte Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. A rendőr ezredes egy joghézagra hívta fel a figyelmet:

a jogalaktotót a technika fejlődése megelőzte,

Hirdetés

ugyanis a mikomobilitási eszközökről nem tesz említést a KRESZ. A gyalogosokról, kerékpárosokról, segédmotorosokról – és így tovább – szól ugyan, de például egy segwayt már nem tud hova tenni. Arra nehéz azt mondani, hogy gyalogos, mert gyorsabban mozog, nem is kerékpár, mert nem felel meg a definíciónak, és járműnek sem tekinthető, mert ahhoz nincsenek meg a technikai feltételei.

Óberling József

Óberling József

Fotó: Balázs Attila / MTI

A gépjárművezetés közben a sofőrök egyre többen használnak valamilyen funkciót az okoseszközeiken – utalt tavalyi kampányukra („A kocsiban a telód nem a haverod”) Szombat Tamás, az Aegon Biztosító vezérigazgató-helyettese. A biztosító az idén sem tétlenkedik, kiterjesztik kampányukat a rollerekre, kerékpárokra, gördeszkákra is.

A többség (a válaszadók 85 százaléka) hiába van tisztában azzal, hogy veszélyes közlekedés közben okoseszközt, telefont használni, mégis meglepően sokan megteszik. A válaszadók negyede például bevallotta, hogy használták már az okostelefonukat közlekedés közben. A megkérdezettek fele használ valamilyen mikromobilitási eszközt – a görkorcsolyától a rollerig bármi szóba jöhet. Harmaduk mondta azt, hogy navigációt nézett közlekedés közben, üzenetváltásra pedig 19 százalékuk vetemedett. Viszont jó hír – mihez képest, persze –, hogy négy gyalogosból három elteszi a telefont, amikor átmegy a zebrán.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/10/22/kozlekedesbiztonsag_rendorseg_okostelefon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kampány indult a sertéshús fogyasztásának népszerűsítésére

Kampány indult a sertéshús fogyasztásának népszerűsítésére

Kampányt indított az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet …