2021. augusztus 4., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Eltűnt a fővárosi Airbnb-lakások fele a piacról

Hirdetés

Eltűnt a fővárosi Airbnb-lakások fele a piacról

Tizenhat havi vesszőfutás után egyelőre katasztrofális állapotban van a fővárosi rövid távú lakáskiadási piac, aminek hatását a futball-Eb a meccsekre érkező külföldiek vártnál kisebb száma és az alacsonyabb átlagárak mellett nem tudta eddig ellensúlyozni – mondta az Index érdeklődésére Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. Információi szerint

a pandémia alatt a korábban 15-16 ezerre tehető magánszálláshely több mint fele eltűnt a piacról,

Hirdetés

és egyelőre kérdéses, hogy csak a hosszabb távú lakáskiadásba mentek át a tulajdonosok átmenetileg, vagy pedig végleg felhagytak a rövid távú lakáskiadással.

Az egyelőre megjósolhatatlan szerinte, hogy a júliusra várhatóan elkészülő, uniós oltást igazoló zöldkártyarendszer beindulásával valóban megindul-e az utazás Európában, illetve az is, hogy ebből mennyit profitálhat majd Budapest. Úgy vélte, hogy az Eb közel telt házas meccseiről világszerte közvetített képek jó és a biztonságot erősítő imázsát keltették a fővárosnak – legalábbis eddig még nem érkeztek tömeges megbetegedésre utaló hírek az itt szurkolókkal kapcsolatban –, azonban mivel az uniószerte várható nyitások miatt minden nagyobb város küzd majd a turistákért, ezért jó lenne tudni, hogy készül-e bármilyen állami vagy fővárosi marketingkampány az utazók idecsábítása érdekében. 

A szállásadók mindenesetre reménykednek a nézők előtt tartani tervezett Forma–1, majd a későbbiekben az Eucharisztikus Világtalálkozó látogatóvonzó hatásában, viszont a Sziget elmaradása nem kedvező számukra sem – mondta Schumicky Balázs. Úgy vélte, hogy a fapadosok forgalmának helyreállásáig várhatóan többségben lesznek az autóval és vonattal érkező külföldiek, ezért elsősorban azok a szálláshelyek lesznek előnyben, melyek parkolóval is rendelkeznek. Emellett elképesztően „last minute” lett a foglalás, a vendégek csak a rugalmas lemondási idejű szállásokat keresik, ami miatt a szállásadók számára is tervezhetetlen a szezon – tette hozzá Schumicky Balázs.

Turisták a Váci utcában, az V. kerületben 2021. június 1-jén

Turisták a Váci utcában, az V. kerületben 2021. június 1-jén

Fotó: Jászai Csaba / MTI

Ugyanakkor fájóan hiányoznak a fővárosi idegenforgalomnak a nagyobb vásárlóerővel rendelkező kínai, amerikai és nyugat-európai turisták.

De nem jön jól a talpra állni igyekvő szektor szereplőinek a júliustól újra bevezetett idegenforgalmiadó-fizetési kötelezettség sem, mivel drágítja a legálisan működő szállásokat, amit szeptembertől egyébként is terhel majd az okmányolvasó alkalmazásával kapcsolatos beruházás is

– mondta a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

A szabályok szerint eddig is le kellett jelenteni a vendégek főbb adatait – igaz, az MTÜ által üzemeltetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe anonimizált módon, statisztikai célból kerültek be ezek –, szeptembertől azonban egy okmányolvasó berendezéssel kell teljesíteni az adatszolgáltatást a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) is. Utóbbihoz elvileg csak a rendvédelmi szervek férnek hozzá, viszont amennyiben a bűnüldözés, bűnmegelőzés, a közrend, közbiztonság, államhatár rendje, az érintett és mások jogai, a biztonság és a tulajdon védelme, valamint körözés lefolytatása érdekében kérik le az adatokat, akkor megtudhatják, hogy egy adott szálláshelyen adott személy (név, születési hely és idő, nem, állampolgárság, anyja neve, okmány száma) mikortól meddig és hol szállt meg. 

Ez nagyjából egy 250–350 ezer forintos beruházás, de nem jön jókor a turisztikai szereplők számára, ráadásul sokszor a vendégek is a minél kevesebb személyes találkozás hívei a járvány utóhatásaként. Egyébként ígéretet kaptak a kisebb szálláskiadók, magánszálláshely-üzemeltetők a Magyar Turisztikai Ügynökségtől egy ingyenesen használható mobilapplikáció kifejlesztésére és használatára, azonban a jelen verziójában a tulajdonos személyes jelenlétét igényli minden érkező vendég bejelentkezésekor, ami kevéssé életszerű helyzeteket is eredményezhet.

Az Airbnb és Pozsony városa között a napokban megkötött turisztikai illetékbeszedési

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/30/airbnb-budapest-fovarosi-onkormanyzat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kriptovaluták meleg helyzetet teremthetnek

A kriptovaluták meleg helyzetet teremthetnek

A kriptovaluták mögött álló technológia, a blokklánc a kezdet kezdetén olyan algoritmusokkal dolgozott (és dolgozik …