Több budapesti kínai étterem ellenőrzésekor is súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabálytalanságokat tártak fel a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) munkatársai, amelyek miatt elrendelték az egységek azonnali bezárását és kivonták a forgalomból a nyomon követhetetlen alapanyagokat és készételeket.
A hatóság hasonló jellegű problémákat tapasztalt: a konyha és a főzőtér erősen szennyezett volt, a padlót koszos kartonlapok borították, a falburkolatok több helyen sérültek voltak, így nehéz volt tisztítani őket. A hűtőterek és mélyhűtők szennyezettek és jegesek voltak, a tároló fiókok pedig töröttek és elhanyagoltak. A konyhai polcokon, eszközökön és tárolóedényeken rendszeresen vastag szennyeződésréteget találtak, a mennyezeten és a lámpatesteken is vastagon lerakódott a zsír, ami egyértelműen arra utal, hogy hosszú ideje nem tisztították őket. A kézmosók használata nem volt biztosított, sok esetben víz sem folyt belőlük.
Az utóellenőrzések során azt tapasztalták, hogy az éttermek túlnyomó többsége felismerte a szabályok betartásának fontosságát, és végrehajtotta a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a működése megfeleljen az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak. Ennek eredményeként ismét megnyithattak.
A tapasztalatok nyomán az NKFH országos vizsgálatot indít az ilyen vendéglátóhelyek körében.
„A kormányhivatalokkal együttműködve országszerte fellépünk annak érdekében, hogy a vendéglátó-ipari létesítmények üzemeltetői betartsák az alapvető élelmiszer-higiéniai előírásokat és jogkövető magatartást tanúsítsanak” – közölte Német-Weingartner Lilla elnök.
(Nyitóképünk egy korábbi vizsgálat során készült.)