2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Elkerülheti az uniós szankciókat az orosz metrógyártó és a BKV

Hirdetés

Elkerülheti az uniós szankciókat az orosz metrógyártó és a BKV

A főváros közlekedési cégének már az idei üzleti tervet is csak úgy sikerült nullszaldósra hozni, hogy beleszámítottak 14 milliárd forint állami kompenzációt az akkor még csak fenyegető energia-áremelkedés miatt. A hiányzó összeg azóta csak nőtt: az idei első félévben 18 milliárdot költöttek energiára, miközben tavaly egész évben 20 milliárdot, jövőre pedig – jelenlegi áron – akár 70 milliárdra is felduzzadhat végösszeg.

A gázra aláírt szerződésük van jövő őszig, az üzemanyagra pedig keretszerződésük van a Mol-lal. Ezek számítható költségek.

Hirdetés

„Az áramtenderre azonban nem érkezett érvényes ajánlat, abban ugyanis kikötöttek egy maximumárat, ami a jelenlegi piaci ár fele volt” – magyarázta Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a cég tegnapi háttérbeszélgetésén. A társaság most keresi a megoldást erre.

Hatalmas tétel az üzemanyag is a BKV-nak

A BKV évi 28-29 millió gázolajat fogyaszt, amit a Mol mozgóáron szállít jóval a lakossági hatósági ár felett. Ha a főváros közlekedési cége a most év végéig meghosszabbított hatósági áron kapná az üzemanyagot, hetente 100 milliót spórolhatna, azaz éves szinten 5,2 milliárd forintot.

Az energiaválság mellett az ukrajnai háború, valamint az infláció is jelentős gondot jelent a cégnek.

Az idén eddig csaknem 80 szállítói szerződést mondtak fel, miközben a cég, ahol csak tudta, megadta a partnercég által kért emelést. Bolla Tibor elismerte, hogy állami, illetve fővárosi segítség nélkül nem fedezhető a működési költségtöbblet. A közlekedési társaság 10 milliárdos – változó arányban kihasznált – folyószámla-hitelkeretének megújítására is kiírtak egy tendert, az előzetes ajánlatok alapján akár többet is adnának a bankok. December végén azonban ezeket vissza kell fizetni. 

A BKV azt fontolgatja, hogy a költségek csökkentése érdekében télre lezárják az Akácfa utcai központi irodaházukat és az ott dolgozókat különböző telephelyeken foglalkoztatják.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/20/bkv-uzleti-terv-uzemanyag-mol-mwm/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Eldurvult az energiaválság, félmillióan maradhatnak munka nélkül tavaszra

Eldurvult az energiaválság, félmillióan maradhatnak munka nélkül tavaszra

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint szeptemberben több mint 238 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Egy …