2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Elképesztő mértékben nőtt a vállalatok energiaköltsége

Hirdetés

Elképesztő mértékben nőtt a vállalatok energiaköltsége

Az EY szerint a megemelkedett díjak arra késztették a társaságokat, hogy áthárítsák a költségeket a vevőkre, és energiahatékonysági beruházásokba kezdjenek. A fejlesztések legnagyobb akadálya a szabályozási bizonytalanság, valamint a vezetőség erőforráshiánya, ami új megközelítéseket igényel a döntéshozóktól. A közlemény szerint tízből nyolc cég energiaköltsége legalább megtriplázódott 2022-ben, míg a megkérdezettek közel fele (46 százalék) minimum ötszörös emelkedést tapasztalt.

Válaszlépésként a vállalatok döntő többsége (79 százalék) arra kényszerült, hogy legalább részben áthárítsa a költségeket a fogyasztókra.

Hirdetés

Valamint új stratégiát alakítson ki a termékek árazására és beszerzésére is. A kutatás eredménye alapján az ipari szektorban tudták a leghatékonyabban kompenzálni áremeléssel az eddigi költségnövekedést.

Az energiaköltségek növekedése egy olyan válság kiindulópontja volt, amelynek kezeléséhez csak részben állnak rendelkezésre eszközök a cégvezetők kezében. A hirtelen és drasztikus áremelkedés megváltoztatta a cégvezetők gondolkodását. Ma már minden felelős szervezetnél a prioritási listán szerepel a kérdés rövid, közép- és hosszú távú kezelése egyaránt

– hangsúlyozta Kovács Levente, az EY-Parthenon igazgatója, energiapiaci szakértője. A közleményben kitértek arra is, hogy a vállalatok több mint 80 százaléka azon az állásponton van, hogy energiahatékonyságot növelő beruházásokra is szükség van a versenyképesség fenntartásához.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/06/energia-veszelyhelyzet-energiavalsag-kutatas-vallalatok-es-piacok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa két tagjának mandátuma lejár, így helyükre új tagokat kellett …