2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Elfelejthetjük a befőzőszezon alacsonyabb zöldségárait

Hirdetés

Elfelejthetjük a befőzőszezon alacsonyabb zöldségárait

Május elvileg az a hónap, amikor a hazai és import primőr zöldségeket egyre nagyobb mennyiségben váltja a belföldi friss tavaszi áru, és ez a mennyiségi bővülés már az árak szezonális mérséklődésén is látszik. A belföldi hajtatott paradicsom és kígyóuborka termelői árakban mindenesetre már érződik a húsvét utáni szokásos szezonális, mintegy 30-50 százalékos áresés, az más kérdés, hogy a fogyasztói árakban mennyire jelenik ez meg – mondta az Indexnek Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) alelnöke.

A fóliasátrakban termesztett korai paprika esetében pedig a fogyasztói árak alakulása ellenére sem számít kiugróan magasnak a februári induló 1000-1200 forintos termelői ár, mivel 2004-2005-ben is ilyen szinten alakult a primőráru belépő ára. Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs rendszere szerint május első hetére kilogrammonként 800 forintra esett vissza a paprika termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon, de ez még így is közel 18 százalékkal magasabb, mint 2021 azonos időszakában.  

Az általános kertészeti költségemelkedés – főleg a műtrágya, és az energiaárak drasztikus drágulása fájt a gazdáknak – miatt eleve magasabb árszintről esett vissza a főbb kertészeti termékek ára is. Az AKI adatai szerint a hajtatott, 6–9 cm-es fürtös uborka 825 forintos kilogrammonkénti ára 9, a kígyóuborka termelői átlagára – ami május elejére hétre 625 forintra csökkent a nagybanin – 39 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi árszintet. A belföldi 40-47 milliméter átmérőjű gömbparadicsom 835 forintos termelői átlagára 51 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, és közel ekkora, 48 százalékos különbség mutatkozik az azonos méretkategóriába tartozó fürtös paradicsom nagybanis árában is a 2021-es átlagárhoz képest. 

A belföldi primőr csomós sárgarépa a tavalyival egyező, csomónként 250 forintos termelői áron lépett piacra, a petrezselyemgyökér azonban 400 forintos kiszerelésenkénti árral indult, szemben a tavalyi 325 forinttal. A tárolt lédig sárgarépa és petrezselyemgyökér az előző évinél 10, illetve 12 százalékkal alacsonyabb termelői árral szerepelt a nagybani kínálatában. A hazai spárga is elérhető már a nagybanikon, a halványított (fehér) és a zöld spárgát egyaránt 2200 forint/kilogrammos áron kínálták leggyakrabban, ami csaknem 5 százalékkal haladta meg a 2021 azonos hetit.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/06/elfelejthetjuk-a-befozoszezon-alacsonyabb-zoldsegarait/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Gazprom vásárlók mintegy fele nyitott speciális számlát

A Gazprom vásárlók mintegy fele nyitott speciális számlát

Körülbelül 54 vállalatnak van megállapodása a Gazprom Exporttal, vannak közöttük nagy, közepes és kisvállalatok. Adataim …