2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Életre keltik az árutőzsdét Budapesten

Hirdetés

Életre keltik az árutőzsdét Budapesten

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és a tőzsdealapító Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Szécsényi Bálint egyaránt megerősítette elkötelezettségét amellett, hogy a jelentősen megreformált árutőzsdei kereskedéssel középtávon, befektetői igény esetén akár régiós szinten is ismét meghatározó szerepe legyen Budapestnek. Bíznak benne, hogy a következő hónapokban mind tőzsdetagként, mind kereskedőként nagyobb számban jelennek meg új szereplők az árutőzsdén. Szécsényi Bálint emlékeztetett arra is, hogy cége mindvégig fenntartotta az árutőzsdei tagságát, és a hazai tőkepiac fejlesztése mellett fontosnak tartják a jól jövedelmező, de a ma megszokottól eltérő befektetési lehetőségeket is felkínálni ügyfeleik számára.

Mindkét fél hangsúlyozta, milyen történelmi hagyományokat élesztenének újra: a gabonatermékek intézményesített kereskedelme ugyanis már az 1850-es években megindult a fővárosban, hamarabb, mint az értéktőzsde, és a rendszerváltást követően is előbb pörgött fel az árutőzsde, mint a BÉT. Az uniós csatlakozás után azonban kevéssé tudott igazodni a piaci változásokhoz, az utóbbi egy-két évben szinte nem is volt forgalom a BÉT áruszekciójában. 

P  0130

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Most pedig ismét jó pillanatban vannak, jó lehetőség van a hazai árutőzsde felépítésére. Ezt részben a terményárak robbanása is hajtja, mivel egyes terményekből továbbra is korlátos a kínálat – az amerikai farmerek például kockázatkerülőbbé váltak, a vártnál kevesebb kukoricát vetettek, miután az időjárási viszontagságok, illetve az USA és Kína közti kereskedelmi háború miatti értékesítési problémák miatt rossz tapasztalatokat szereztek.

Hirdetés

A kereslet viszont Kína nyersanyagéhsége és a bioüzemanyagok előállítása miatt továbbra is pörög.

A világ meghatározó tőzsdéin pedig továbbra is keresik a jó üzleti lehetőségeket, nemcsak a spekulánsok, de az intézményi befektetők is, az árupiacokat ráadásul nem veti vissza az inflációs nyomás sem. Kockázatok azért továbbra is akadnak, ezek között említette az időjárás terméshozamokra gyakorolt hatása mellett az amerikai–kínai kereskedelmi háború, illetve az esetleges újabb járványhullámok gazdasági növekedésre, így a keresletre gyakorolt hatásának alakulását is. 

A rövid távú cél az, hogy egy-két éven belül évi 1-1,5 millió tonnás terménymennyiségre kössenek ügyleteket, középtávon pedig az 5 millió tonnás forgalom – mondta a tájékoztatón Markovics Zsolt, az Equilor árupiaci szakértője. Emlékeztetett arra, hogy az uniós csatlakozás előtt jelentős szerepe volt az árutőzsdének, mivel az unióba nem exportálhattunk, az itt kialakult árakhoz igazodott a fizikai piac. Most pedig, az új szabályok mellett, erre ismét jó lehetőség van. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/10/arutozsde-bet-equilor-ujraindul/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felfutóban az ökológiai gazdálkodás

Felfutóban az ökológiai gazdálkodás

Magyarország néhány éven belül élen járhat az ökológiai gazdálkodásban, ezt a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásai …