2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Élesedik a verseny a jó tőkéért a startupok világában

Hirdetés

Élesedik a verseny a jó tőkéért a startupok világában

A Vespucci Partners kockázatitőkealap-kezelő társalapítója arról is beszélt lapunknak, hogy

  • egy ideig kevesebb befektetésért kell küzdenie a növekvő létszámú startupközösségnek;
  • az egészségügyi szektorra kisebb hatást gyakoroltak a tőzsdepiaci változások, kiderült, hogy értékállóbbak ezek a befektetések recesszió idején;
  • a nagyobb méretű befektetőknek több felhasználható pénzük maradt, a vagyonosabb embereknek viszont csökkent a likviditásuk;
  • a kriptopiac iránti bizalmat pedig kikezdi ugyan az FTX-csőd, ettől azonban a kriptovaluta-vásárlás továbbra is jó befektetés.

Nehezített pályára állt 2022-ben a hazai és a nemzetközi gazdaság, amit kisebb és nagyobb szereplői egyaránt megéreztek. 2023-ra fordulva milyen trend uralja a befektetések körüli változásokat?

A globális recesszió hatással van a piacra, a befektetésekre és a startupértékelésekre is. Csökkent a befektetések száma, és az értékelésekben is brutális változást hozott 2022, a koraitól a késői fázisú startupokig. Egy hónapos adat:

az amerikai piacon 627 céges tőzsdére lépés történt, ám az addig beléjük fektetett érték alig ötödét érik csupán átlagosan ezek a vállalatok.

Hirdetés

Ezek a lufik tehát jóval kisebbek, mint korábban. A legnagyobb újrarendeződés a késői fázisban lévő cégeknél látszik.

Minden szektorban jellemző ez az újrarendeződés?

Egyáltalán nem, számos területen nem volt jellemzően nagy változás a cégértékekben, ilyen az egészségügyi szektor is. Értékes tapasztalat, hogy az egészségügyi szektorra kisebb hatást gyakoroltak a tőzsdepiaci változások, kiderült, hogy értékállóbbak ezek a befektetések recesszió idején.

A cégértékelésekben megjelenő átrendeződés hatással van az alapítási kedvre is, vagy csak a befektetői motivációt befolyásolja?

Hála istennek az alapítási kedv nem csökkent, sőt talán még nőtt is a startupok száma. Viszont apad a bevonható tőke mennyisége, így a startupok látják, hogy élesedik a verseny a jó tőkéért. Huzamos ideig azért nem tartható az alacsony befektetési szint, hiszen minden cégnek van egy átlagosan három-öt éves befektetési időszaka, mandátuma, emiatt csak egy-két negyedévig lehet halogatni a döntést. Viszont a piacon elérhető kevesebb tőke és a növekvő számú startup miatt egy idő után csak a legjobb minőséget kínáló cégek tudják bevonzani a befektetést.

Bizalmatlanságot hozó jelenség

Mi várható a közeljövőben a tőkealapok piacán?

Minden valószínűség szerint kevesebb tőkealap jön majd létre. Jelenleg sokféle típusú alap működik, léteznek nyugdíjalapok, a funds of funds, a banki alapok vagy akár a vagyonosabb emberek saját alapjai.

Látszik, hogy a nagyobb méretű befektetőknek több felhasználható pénzük maradt, a vagyonosabb embereknek viszont csökkent a likviditásuk, így a kisebb alapok rajtuk keresztül kevésbé tudnak majd befektetni.

A Vespucci Partnersszel a közelmúltban tárgyaltunk az Abu Dhabi Investment Councillal, ahol több mint 3 trillió dollárt kezelnek, befektetéseiknél a belépő küszöb 200 millió dollár. Ők olyan nagyobb vállalatokba fektetnek, mint például az amerikai Sequoia alapkezelő, amely már bizonyított a piacon. Érdekesség, hogy a Sequoia is befektetője volt az FTX kriptotőzsdének, amely a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/17/startup-befektetes-valsag-kockazati-toke-vespucci-partners/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Baj van az ingatlanpiacon „Észszerű gondolkodás ereszthet gyökeret az ingatlanpiacon 2023-ban” – az Index 2022-es …