2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Elemzők szerint a magyar kormány meg fog állapodni az EU-val

Hirdetés

Elemzők szerint a magyar kormány meg fog állapodni az EU-val

A forintnak sem mindegy

A Raiffeisen Bank vezető elemzője, Török Zoltán az Európai Bizottság vasárnapi javaslata ellenére ugyanazt gondolja, mint a magyar kormány tagjai, nevezetesen, hogy a magyar kormány meg fog állapodni az Európai Unióval. Török Zoltán szerint talán az Európai Bizottsággal lesz a legkönnyebb ezt tető alá hozni, és ha megtörténik, a megállapodást valószínűleg a többi érintett fél is jóvá fogja hagyni. Tehát ez alapján felszabadulhatnak Magyarország számára az európai uniós források, de ennek ellenére lehet valamekkora forrásvesztés.

Ha a teljes csomagot nézzük, amiben minden benne van, mint például a hétéves költségvetési pénzek és a helyreállítási alap pénzei, akkor az elemző szerint ezekből különböző technikai okok (például időveszteség, hiszen később kezdhetjük a pénzek lehívását) miatt veszíthetünk néhány milliárd eurót. Török Zoltán hozzátette, hogy a pénzveszteség másik oka a korábban érkezett uniós pénzek nem megfelelő felhasználása, az elemző tehát a korábban megvalósult projektekkel kapcsolatban számít valamekkora büntetésre. Ez a Magyarországnak járó uniós pénzek nem túl nagy részét, legfeljebb néhány milliárd eurót teheti ki.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a Magyarországnak járó teljes keret körülbelül megyvenmilliárd euró lehet (átszámítva körülbelül 16 ezer milliárd forint), ebből néhány milliárd eurót elbukhatunk. A forintárfolyam szempontjából Török Zoltán szerint annyit érdemes tudni, hogy idén áprilisban jelentette be a bizottság, hogy befagyasztották a Magyarországnak járó uniós pénzek jelentős részét, ez már akkor is negatívan érintette a forintot, amely többek között ezért is gyengült jelentősen. Az elemző hozzátette, hogy ha nem sikerül jó megállapodást kötni, az újabb negatív hatást is gyakorolhat a forintra. Ha viszont jól sikerül, erősödhet.

Hirdetés

Semmi sincs veszve

Az ING Bank vezető elemzője, Virovácz Péter világossá tette, hogy az Európai Bizottságnak az EU pénzügyminisztereinek tett vasárnapi javaslata nem szavazás eredménye. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság jogállamisági eljárás keretében tett javaslata, miszerint Magyarországtól az EU pénzügyminiszterei vonjanak meg 7,5 milliárd euró (átszámítva körülbelül háromezer milliárd forint) kohéziós támogatást (hétéves költségvetés), valójában tényleg csak javaslat, vasárnap semmilyen szankciós intézkedés nem történt.

Fontos tudni, hogy az Európai Bizottság három operatív programot javasolt részleges zárolásra, ezek mindegyikében magas a közbeszerzések aránya. Az Európai Bizottság ugyanis ezekben látja a legnagyobb problémát. Nem teljes pénzmegvonást, hanem a források 65 százalékának befagyasztását javasolták. Ez egyben azt is jelenti, hogy mindenképp lesz valamekkora felhasználható keretösszeg. Virovácz Péter szerint ez lényegében arról szól, hogy az uniós pénzekhez az összes többi operatív program esetében hozzá fog férni a magyar kormány.

Ehhez arra van csak szükség, hogy a magyar kormány majd aláírja a hétéves költségvetés keretszerződését, az elemző szerint erre viszont csak vélhetően a jogállamisági eljárás lezárulta után kerülhet sor. Most a Pénzügyminiszterek Tanácsánál (az Ecofinnél) van a labda, a soron következő egy–három hónapon belül dőlhet el, milyen döntést hoznak.

Virovácz Péter szerint még semmi nem veszett el, hiszen a pénz a hétéves költségvetési keretből kerülhet felfüggesztésre, de ennek egészét idén és jövőre úgysem tudnánk felhasználni. Ha november 19-én nem születne pozitív megállapodás, hanem a Pénzügyminiszterek Tanácsa valamilyen formában elfogadná a szankciót, és azt hazánkkal szemben életbe léptetné, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/20/gazdasag-eu-europai-unio-europai-bizottsag-helyreallitasi-alap-kohezios-alap-magyarorszag-befagyasztas-feloldas-elbukas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

A közlöny 159. számában a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árának, valamint a lakossági felhasználónak és a …