2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Élelmiszerválság fenyegeti a Közel-Keletet és Észak-Afrikát

Hirdetés

Élelmiszerválság fenyegeti a Közel-Keletet és Észak-Afrikát

A kenyér évszázadok óta a civilizációk egyik éltető eleme, amely körül nem ritkán lázadások és forradalmak törtek ki, különösen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Most az orosz-ukrán háború pedig súlyos hatással lehet a térségben búza- és gabonaellátására.

Oroszország és Ukrajna adja ugyanis a világ teljes búzaexportjának nagyjából egyharmadát, a kukoricaexport 20 százalékát, valamint a napraforgóolaj exportjának 80 százalékát. A nyersanyagokból pedig jelentős mennyiség érkezik a Közel-Kelet és Észak-Afrikai együttes régiójába (Middle East and North Africa, MENA).

A CNBC-nek nyilatkozva a New America nevű agytröszt nemzetközi biztonsági programjának dubaji vezetője úgy foglalta össze a helyzetet, hogy a legrosszabb még hátravan a MENA-régió számára. Taufiq Rahim kiemelte, a növekvő infláció, a megemelkedett nyersanyagárak, valamint az ellátási láncok akadozása miatt a térséget idén nyáron példátlan gazdasági sokk érheti.

A szakember hangsúlyozta, a régió országaiban a növekvő gazdasági nehézségek „kinyithatják Pandora szelencéjét”, vagyis jelentős társadalmi elégedetlenség mutatkozhat, aminek akár súlyos politikai hatásai is lehetnek az érintett országokban.

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20220428-elelmiszer-gabona-kereskedelem-kozel-kelet-eszak-afrika.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

A világszerte tapasztalható infláció, az emelkedő olajárak és a globális instabilitás miatt egyre több közgazdász …