2021. november 30., keddMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
2021.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Elektromos autó vásárlása: Kitermeli-e a hitelköltséget az olcsóbb fenntartás?

Hirdetés

Elektromos autó vásárlása: Kitermeli-e a hitelköltséget az olcsóbb fenntartás?

A közelmúltban érvénybe lépett új európai szabályozások miatt – ami természetesen a CO2 kibocsátás mértékét hivatott minimalizálni – az autógyártók egyre inkább az elektromos autópiac irányába igyekeznek orientálni a gyártást.

Amellett, hogy még mindig rengetegen vannak, akik maximum az ablakemelő működtetéséhez tudják elképzelni az elektromotort, szerencsére sokan felismerték, vagy kezdik felismerni a zöld megoldások nem csak globális, de egyéni előnyeit is, és lecserélték benzin, vagy dízel-üzemű autójukat, esetleg kacérkodnak egy környezetkímélőbb és jelentősen olcsóbb fenntartással bíró hibrid vagy elektromos gépjármű megvásárlásával.

A döntés természetesen nem lehet elhamarkodott, hiszen mindegyik megoldás mellett szólnak érvek és ellenérvek is. Ugyanakkor érdemes alaposan megvizsgálni, hogy jelenleg milyen előnyökkel jár egy új elektromos autó hosszú távú használata szem előtt tartva az autóárakat, az üzembentartási költségeket és az elérhető támogatásokat is. Megérheti esetleg a nagyobb vételárat megfizetni egy e-autóért? Érdemes személyi kölcsönből kipótolni a vételárhoz szükséges saját megtakarítást? A Bankmonitor szakértői ezeknek jártak utána.

Hirdetés

Az elektromos autó megvásárlása és a finanszírozási lehetőségek

Az autóvásárlás költsége mind a használt autók piacán, mind az új benzin vagy dízel-üzemű személyautók kínálatában rendkívül széles skálán mozoghat. Ennél talán könnyebb a dolgunk, ha elektromos autó mellett döntünk. Habár itt is számos tényező befolyásolhatja a vételárat. Egy kisebb, városi e-autó már 6 millió forint körül, egy családi 8 milliótól, egy középkategóriás családi változat pedig átlagosan már 11-12 millió forinttól elérhető.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan hasonlíthatnánk össze a két típust pusztán ár alapján, hiszen az új e-autókat többnyire sokkal több felszereltséggel kínálják a kereskedők. Az egyszerűség kedvéért mi most kizárólag a vételárat és az üzemanyagköltséget vesszük alapul egy olyan márka kapcsán, ahol egyazon típusnak létezik robbanómotoros és elektromos változata is.

Példánkban az új OPEL Mokka Edition F 1.2 XHL (74kW/100 LE) benzines és az OPEL Mokka-e Edition alapfelszereltségű modellek átlagos fogyasztói ára és üzemanyag költsége kerül górcső alá. (A tényleges vételár természetesen kereskedésenként változó.) Ezután pedig megkíséreljük kideríteni, hogy a drágább elektromos autó megvásárlása milyen léptékben hozhatja be lemaradását a benzines verzióhoz képest.

Előbb viszont nézzük a financiális lehetőségeket:

  • A legtisztább eset az, ha rendelkezünk elegendő saját megtakarítással a vásárláshoz.
  • Amennyiben az elektromos autót némi önerővel és hitel kiegészítésével vásároljuk meg, akkor kezd érdekes lenni a helyzet, sokan ugyanis nem rendelkezünk annyi megtakarítással, hogy önállóan kifizessük a magasabb vételárat. Cikkünkben erre nézve készült részletes számítás.
  • Ha tisztán elektromos verzióban gondolkodunk, akkor érdemes utánajárni a támogatási lehetőségeknek is, ugyanis a lakossági e-autó vásárlásra a közelmúltban is volt, illetve a közeljövőben is várható pályázat.
  • Szintén megfontolandó, hogy lízingeljünk, hiszen új autót a legtöbb esetben lízingszerződéssel vásárol a lakosság. Ugyanakkor ennek hátránya is lehet egy hitellel szemben. Például az, hogy a futamidő végén egy személyi kölcsön esetében nem kérdés, hogy a tulajdonunkba fog -e kerülni a gépjármű, míg lízing esetében ez nem magától értetődő.
  • Ha a tisztán elektromos üzemű autóknál olcsóbb, ám a belsőégésű modelleknél környezetkímélőbb megoldást keresünk, akkor szóba jöhet akár egy hibrid modell is.

Nézzük is meg a fenti lehetőségeket kicsit részletesebben.

E-autó vásárlás személyi kölcsönnel

Összehasonlításunkban a benzin-üzemű MOKKA árát 6 millió forintra, az elektromos MOKKA-e-t pedig ennek duplájára, 12 millió forintra helyeztük, nagyságrendileg ezekkel az árakkal kalkulálhatunk ma. Ehhez pedig vegyük csak az üzemanyagköltséget és a hitel törlesztőrészletét.

Példánkban azt feltételezzük, hogy rendelkezünk 6 millió forint saját megtakarítással, amely a benzines Mokka árát fedezi, a Mokka-e vételárához ugyanakkor még 6 millió forint személyi kölcsönt veszünk fel. Példánban a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával, a 3 legolcsóbb konstrukció adatainak átlaga alapján számoltunk (havi 400 ezer forintos jövedelemszint mellett). A hitel havi törlesztőrészlete 92 ezer forint lenne, amennyiben 7 éves futamidőre vennénk fel a szükséges 6 millió forintot.

e-auto-bankmonitor.png

Fotó: Bankmonitor

A megtérülés kizárólag az üzemanyag és a hitelköltség fényében ugyan nem egy éven belül látszik realizálódni, ugyanakkor a fent említett, számos financiális előnnyel rendelkező elektromos járműhöz képest egy új, benzines autónál évente és az évek előrehaladtával sokkal több lényeges kiadással (karbantartás, szerviz, adók, parkolás, amortizáció stb.) kell szembenéznünk.

Jelentősen olcsóbb üzemanyag-költség

A leginkább szembetűnő – és saját pénztárcán is mérhető – előny az e-autók esetében természetesen az olcsóbb üzemanyag. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi pénzt hagyunk egy hónapban a benzinkutakon. És egy év alatt? Ha az előbbi példánál maradva a Mokka benzines autót vesszük, amelynek a fogyasztása 100 kilométerenként 6 liter, és 15 ezer kilométert teszünk meg vele évente, akkor ez literenkénti 500 forintos üzemanyag-árral számolva 450 ezer forint kiadást jelent. Természetesen egy nagyobb családi autó esetében már ennél jóval többel lehet kalkulálni.

Egy elektromos autó otthoni töltőberendezésről ennek töredékéért tölthető, valamint ma már számtalan helyen, például áruházak parkolójában díjmentes töltési lehetőséget is találunk.

Ha otthon töltjük a kocsit, a benzinesekhez képest átlagosan legalább harmadannyi költséggel számolhatunk az áramra.

Sőt, az energiaellátás akár teljes mértékben függetleníthető az energiaszolgáltatóktól, ha rendelkezünk otthoni napelem-rendszerrel, vagy bármilyen más alternatív energia-előállítási lehetőséggel.

Mi történik, ha eladjuk az autót 3 év után?

A magasabb vételár miatt havi szinten 92 ezer forint extra kiadásunk keletkezik a személyi kölcsön felvétele miatt, viszont az üzemanyag-árakon sokat lehet spórolni. Ezek alapján nehéz megmondani, hogy megéri-e pusztán anyagi szempontból az e-autó választása.

Ennek könnyebb eldöntéséhez tételezzük fel, hogy 3 év után eladjuk az autónkat. Az eladási ár pedig minden esetben a vételár fele lenne (vagyis az e-autót 6 millió forintért, míg a benzines kocsit 3 millió forintért tudnánk eladni).

Az e-autóra 3 év […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/11/elektromos-auto-hitel-autovasarlas-hibrid/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt a Louis Vuitton sztárdizájnere

Meghalt a Louis Vuitton sztárdizájnere

Egy ritka rákbetegségben 41 éves korában meghalt Virgil Abloh, a Louis Vuitton divatház sztárdizájnere, a …