2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Eldőlt, meddig maradhatnak a kedvező szaldó elszámolásban a napelemesek

Hirdetés

Eldőlt, meddig maradhatnak a kedvező szaldó elszámolásban a napelemesek

Múlt pénteken jelentek meg a Magyar Közlönyben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletei és rendeletmódosításai, amelyekből kiderül, mikor vezeti ki a napelemesek szaldó elszámolását a kormányzat.

A napelemesek számára kedvező szaldó elszámolás lényege, hogy az általuk felhasznált elektromosenergia-mennyiséget csökkenteni tudják a napelemeik révén a hálózatba betáplált elektromos energiával, és csak a különbség után kell megfizetniük a díjakat, az adott – általában egy éves – elszámolási időszak alatt.

A MEKH rendelete értelmében, amit a Villanyautósok.hu szúrt ki, minden, már korábban a hálózatra kötött (vagy 2024-ig még ráköthető) ilyen rendszer az üzembe helyezését követően

Hirdetés

tíz évig maradhat benne a szaldós elszámolásban.

Akik 2014 előtt telepítettek napelemes rendszert, és azóta nem bővítették, azok már a 2024-es éves elszámolást követően az új, bruttó elszámolásként is emlegetett rendszerbe kerülnek át (ide egyébként bárki átléphet).

Aki már nyert a napelemes pályázaton, az is hiába várja a megígért állami támogatást

Senki sem kapott még egyetlen fillért sem a napelemes pályázatok több tízezer nyertese közül. A támogatói okiratok egy darabig érkeztek, de most már úgy tűnik, egyre több az elutasítás. A kivitelezők kivárnak vagy a döcögő pályázati rendszerrel küzdenek, többen pedig inkább már megszabadulnának a pályázatos ügyfelektől. Ők pedig egyre kétségbeesettebbek.

A bruttó elszámolási rendszer részletei egyelőre nem világosak, ahogy az sem, hogy milyen díjakkal kell majd számolni. A rendeletből annyi derül ki, hogy a szolgáltató mind a hálózatból kivett, mint az oda betáplált elektromos áram után elszámolhat majd rendszerhasználati díjakat, várhatóan az ugyancsak ebben a rendeletben meghatározott zónaidők:

  • nappali- (06:00-17:00 óráig),
  • csúcs- (17:00-22:00 óráig) és
  • völgyidőszaknak (22:00-06:00 óriáig) megfelelően.

Tehát akár napon belül is más-más tarifával számolhatnak majd.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221122_napelem_haztartasi_meretu_kiseromu_szaldo_elszamolas_kivezetese_mekh#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az …