2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Egyre többen szorgalmazzák a négynapos munkahét bevezetését

Hirdetés

Egyre többen szorgalmazzák a négynapos munkahét bevezetését

Antal Miklós humánökológus, az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoportjának vezetője megállapította: a munkaidő csökkentése szükséges, viszont önmagában nem elégséges az alacsonyabb klímakockázat érdekében. Hozzátette: a közgazdaságtan eddig a hangsúlyt a technológia változtatására fektette, ennek hatékonyságát azonban az adatsorok nem igazolják. Ezért vizsgálják, lehetséges-e abban gondolkodni, hogy ne növeljék tovább a fogyasztást, mert ez rizikócsökkentési stratégia lehet. Véleménye szerint 

sok szempont indokolná a négynapos munkahét bevezetését, ami politikai kérdéssé vált, így a bevezetése vélhetően csak eltérő módon valósulhatna meg az egyes ágazatok között.

Hirdetés

Arra a felvetésre, hogy a GDP-re milyen hatása lenne, azt mondta: a produktivitás változását nehéz megbecsülni, a GDP jóléti indikátorként nem alkalmazható.

Meszmann Tibor, a Közép-európai Munkaügyi Tanulmányi Intézet kutatója jelezte: a négynapos munkahéttel kapcsolatban nagyon kevés a tapasztalat Magyarországon. Szerinte a munkaidő nemcsak gazdasági, hanem politikai és szociális kérdés is. Magyarországon és a régióban a dolgozóknak kevés hatásuk van a munkaidőre és beosztásukra, hiányzik az adatmonitorozás, ebben változtatásra van szükség – vélekedett.

Király Zsolt, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense elmondta: a négynapos munkahét kérdése előtérbe került azzal, hogy 

a legtöbb munkahelyen megjelent a digitalizáció és a home office, melyek felgyorsították a munkaszervezés átalakulását.

Ugyanakkor szerinte rugalmasan kell kezelni a kérdést.

Ismertette, hogy a statisztikák szerint 2021-ben 322 milliárd dollár volt a kiégés gazdasági hatásainak költsége az Egyesült Államokban, és a mentális betegségek, valamint a növekvő mértékű kiégés 2030-ra 16 ezer milliárd dollár költséget jelent majd. Az EU-ban a gazdaságnak 617 milliárd euró volt a stresszből adódó költsége 2014-ben. Ezért komolyan fontolóra kell venni a több szabadidős tevékenységet biztosító négynapos munkahét bevezetését – fogalmazott.

Heti 4 nap […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/16/negynapos-munkahet-munkahelyek-munkaido-beosztas-berek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

A közlöny 159. számában a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árának, valamint a lakossági felhasználónak és a …