2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Egyre nyúlik a kata szabályozása, és mindenkinek van egy ötlete

Hirdetés

Egyre nyúlik a kata szabályozása, és mindenkinek van egy ötlete

Noha már lassan egy hónapja felvetették, hogy gyökeresen át kellene alakítani a katás adózás szabályait, a részletek még mindig nem ismertek. Ebben vélhetően közrejátszik az is, hogy akkora vitát váltott ki a vállalkozók képviseletében fellépő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szigorítással kapcsolatos kezdeményezése, hogy ezt követően több más érdekképviselet – többek között a VOSZ és az IPOSZ – is kiállt az adónem megtartása mellett. De az iparkamarán belül sem támogatta mindenki egységesen a javaslatot, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara például – amellett hogy átalakítási javaslatait, észrevételeit megküldte a Pénzügyminisztériumnak is –. amint ígérte, most el is indította a tagsága véleményét a katázás kapcsán felmérő online konztultációt.

A konzultáció elindítását hírül adó közlemény szerint a BKIK átfogó szakmai javaslatának célja, hogy a kata legfontosabb és bizonyítottan működő, a versenyképességet javító előnyei megmaradhassanak úgy, hogy a foglalkoztatási formához kapcsolódó jogok és fizetendő kötelezettségek jobban közelítsenek a munkaviszonyban állók jogosultságaihoz és az utánuk fizetett terhekhez, ugyanakkor a kedvezményes adónem nyújtotta visszaélések a legnagyobb mértékben kiszoruljanak.

A véleményezhető javaslat – amelyről bővebben az Index itt írt – főbb elemei:

  • A katát használó vállalkozói csoportok differenciálása (például lakossági és szórt vállalati ügyfelű, koncentrált ügyfelű vagy keresetkiegészítésű célú katások stb.).
  • A katás vállalkozók további profilozása a katajogosultság megerősítésére (például hány megbízónak állít ki számlát, lakosságnak vagy céges megbízóknak számláz-e).
  • Egyetlen vagy sávos adómérték kialakítása jövedelmi szintenként.
  • A kata aktualizálása az adózási és tb-környezet jelenlegi szintjeihez – a minimálbér változásaihoz igazítás: magasabb teherviselés magasabb várható nyugdíjjal.
  • Mekkora többlet adó-, valamint adminisztrációs terhet hajlandók vállalni a kedvezményes adózási forma megtartása érdekében.

A BKIK több mint háromszázezer regisztrált vállalkozójával az ország legnagyobb gazdasági kamarájaként a közvetlen budapesti témákon túl egyes országos ügyekben is köteles felszólalni, ha veszélyeztetve érzi regisztrált vállalkozóinak jogos érdekeit, ahogy jelenleg a kata ügyében – jegyezte meg a kamara vezetése. 

Hirdetés

De nem csak a vállalkozói érdekképviseletek sérelmezik az információhiányt: az érintett katás vállalkozások mellett a Magyar Könyvelők Egyesülete is közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a PM a könyvelői érdekképviseletekkel való egyeztetés nélkül tervezi módosítani a szabályozást. Egyelőre ennyit lehet tudni a tervezett adóváltozásról: 

  • 12 millióról 18 millióra emelkedik az éves katakeret,
  • egyes tevékenységeket kiszorítanak a katázásból,
  • […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/07/06/kata-szabalyozas-bkik-adozas-penzugyminiszterium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Itt a határozat a Ryanair-bírság okáról

Itt a határozat a Ryanair-bírság okáról

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy 300 millió forintos bírságot kapott a Ryanair …