2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Egyre közelednek a jegybanki alapkamathoz a lekötött betétek kamatai

Hirdetés

Egyre közelednek a jegybanki alapkamathoz a lekötött betétek kamatai

Miközben a hétköznapokban sokat aggódunk a növekvő infláció miatt, a befektetők számára egyre gyümölcsözőbbnek látszik ez az időszak az inflációkövető, illetve a jegybanki alapkamatot követő befektetési konstrukciók miatt. A kockázatmentes befektetési konstrukciók, vagyis a lekötött bankbetétek és az állampapírok között jelenleg egyértelmű verseny zajlik, melyben most éppen a lekötött betétek állnak nyerésre. A hamarosan újra megjelenő Bónusz Magyar Állampapír azonban visszavághat a bankoknak, tovább fokozva a versenyt.

A 2021. június 22-i évi 0,60 százalékos mélyponti szintről 2022. augusztus 31-re évi 11,75 százalékos szintre ugrott a jegybanki alapkamat. A korábban magyar állampapírba menekülő befektetők lekötött betétek iránti étvágyát ezért az elmúlt időszakban meghozták azok a banki konstrukciók, melyek a jegybanki alapkamat változására reagáltak.

Kivárhatnak a befektetők 

A magas jegybanki alapkamathoz kötött kamatszintek – különösen a Gránit Bank 12 hónapos GRÁNIT KamatMax Plusz betétje esetében – egyre inkább a lekötött betétek felé fordíthatják a befektetők figyelmét.

Azoknak azonban, akik még nem döntöttek a lekötött betét és az állampapír között, érdemes kivárniuk a szeptember végét. A hónap végén megújul ugyanis a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy hozamához kötött, változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapír. A 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy nem kamatozó befektetés, hozama a vételár és a lejáratkori névérték közötti árfolyamkülönbségből adódik. Jelenlegi várható hozama a befektetésre vetítve 11,46 százalékos. Erre épül majd a Bónusz Magyar Állampapír kamatszintje, amelyre ráadásul kamatadót sem kell fizetni.

Hirdetés

A lekötött betétek piacán sem fognak azonban tétlenül várni a bankok, így várhatóan új ajánlatokkal reagálnak majd a megújított állampapír megjelenésére. Ezenkívül addig még változhat a jegybanki alapkamat is, mely ugyancsak befolyásolhatja a befektetők döntéseit. Végül várható, hogy a kamatversenybe több bank is beszáll majd, amely tovább növeli a kínálatot.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20220919-alapkamat-betet-granit-bank-kamar.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

A közlöny 159. számában a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árának, valamint a lakossági felhasználónak és a …