Minél közelebb a karácsony, annál több szaloncukor fogy a boltokban. Ez a mennyiség azonban – a többi édességhez hasonlóan – egyre csökken, a növekvő árak miatt a különféle csokoládék már-már luxuscikknek számítanak, a fogyasztók pedig inkább a minőséget preferálják, nem a mennyiséget, derült ki Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnökének előadásából.
Az édességárak emelkedésének több oka van. A legkézenfekvőbb az alapanyagok drágulása. Amíg az élelmiszerárak a KSH szerint 3 százalékkal növekedtek idén, addig a csokoládé 10, a cukor világpiaci ára 50 százalékkal nőtt, a kakaó ára pedig felült egy hullámvasútra, és miután szeptemberre újra stabilizálódott, egyből kiderült, hogy Afrikában az idei termés kevesebb a vártnál, így újra rakétaként lőtt ki a kakaóárfolyam.
Egyre több különleges édességgel állnak elő a gyártók. Ez nemcsak az olyan trendekben mutatkozik meg, mint a TikTokon népszerű dubai csokoládé, hanem olyan termékekben is, mint a mézeskalácsos vagy rizspelyhes csokimikulás. Az innovatív ízesítés mellett a gyártás is fejlődik, Angliában egyes édességeket már 3D technológiával állítanak elő. Ezzel szemben a mentes termékek, bár évek óta elterjedtek, az emberek nem kedvelik őket, látszólag csak azok fogyasztják, akiknek egészségügyi állapota megkívánja.
Miközben a vásárlók a minőségi édességeket keresik, az Agrárminisztérium bevezette a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára arról is beszélt, a téli időszak slágertermékét, a szaloncukrokat fokozottan ellenőrzik, komoly szabályok vonatkoznak arra, mi is lehet szaloncukor. Ez azért is fontos, mivel a szaloncukor idén már hungarikumnak számít, attól függetlenül, hogy maga az édesség francia eredetű. A fára aggatása azonban igazi magyar hagyomány, így idén ötödik alkalommal az Év szaloncukrát is megválasztották.
A kategóriák egyre bővülnek, az év szaloncukra mellett kiválasztják a gyerekek kedvencét, a legjobb új ízt és a legjobb alkoholos ital és desszert ihlette szaloncukrot is. Ezek közül talán a gyerekek által legkedveltebb édességek a legkülönlegesebbek, a kategóriában megjelenik ugyanis a robbanócukorka és a popcorn is, mint ízesítés. Az év szaloncukrának egyébként a Stühmer Körtezselés-muskotályos verzióját választották, de több kategóriában, például a szakmai zsűri versenyében is a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra nyert.