2021. március 2., keddMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Egyetlen nap alatt magyarországnyi GDP tűnt el a kriptopiacról

Hirdetés

Egyetlen nap alatt magyarországnyi GDP tűnt el a kriptopiacról

Hétfőn még az 1700 milliárd dollárt súrolta alulról a teljes kriptodeviza-piac kapitalizációja, ami 24 órával később már csak 1430 milliárd dollár környékén állt. Ez közel 15 százalékos csökkenés,

mintegy 260 milliárd dollárnyi mínusz egyetlen nap leforgása alatt.

Hirdetés

Összehasonlításképpen: a 2019-es magyar GDP 163,5 milliárd dollár volt.

Mi is az a bitcoin?

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség bányászható. A maximális készlete 21 millió, cikkünk megjelenéséig valamivel több mint 2,36 millió kibányászható bitcoin maradt. A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. Átlagosan egy bitcoint 10 percenként találnak meg a bányászok, ez alapján a plafont jelentő 21 millió bitcoin utolsó darabjait 2140-ben találnák meg. Ám a bányászkapacitás jelenlegi növekedési tendenciáját alapul véve az elemzők 2040–2050 közöttre teszik azt a dátumot, amikorra az összes bitcoin 99,9 százaléka ki lesz bányászva.

A legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, a bitcoin árfolyama is nagyot zuhant hétfőn, pedig a múlt héten – története során először – kapitalizációja meghaladta az ezermilliárd dollárt, árfolyama pedig újabb rekordot ért el, az 58 ezer dollárt is meghaladta. És nemcsak a bitcoin ralizott óriásit az elmúlt időszakban, de a kisebb kriptodevizák is nagyot mentek – persze továbbra is a bitcoin teszi ki a kriptopiac nagy részét, majdnem kétharmadát.

A kriptopiac hétfői nagy zuhanása mögött több ok is látható, a Portfolio csokorba is gyűjtött ezek közül néhányat.

  • Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere negatív kijelentéseket tett a bitcoinról: a volt Fed-elnök azt írta, hogy a bitcoin nem széles körben használt tranzakciós mechanizmus, és a kriptodeviza extrém módon nem hatékony módja a tranzakciók végrehajtásának, mivel a tranzakciók megvalósításához felhasznált energia megdöbbentően sok.
  • Az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett a magas tőkeáttétellel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/02/23/bitcoin-kriptodevizapiac/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Szent Imre Kórház intenzív osztályán már lekapcsolták a villanyt

A Szent Imre Kórház intenzív osztályán már lekapcsolták a villanyt

Hétfő éjfélig él a meghosszabbított végső határidő, amíg az egészségügyi dolgozók aláírhatják a szerződésüket, amely …