2020. július 15., szerdaMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Egy régi konfliktus áll Nagy Márton távozása mögött

Egy régi konfliktus áll Nagy Márton távozása mögött

Más fontos megbízatása miatt lemondott Nagy Márton alelnök – írta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye tegnap, és a hazai banki társadalom két napja azt találgatja, hogy mi történt, miért ment el 18 év jegybanki állás után egyik napról, a másikra a vezető. Nem önszántából – írtuk, és ezt azóta is többen megerősítették.

A hazai sajtó is arról írt, hogy vajon a formálódó nagy közös bankba készül-e a szakember. Bár lehet, hogy végül így alakul, de információink szerint május 28-án az alelnök számára teljesen váratlanul szólította fel őt lemondása Matolcsy György jegybankelnök, és bár a piac nem zárja ki, hogy később a távozó közgazdász az egyesülő bankoknál köt ki, egyelőre semmilyen állással nem kínálták meg.

PM kontra MNB

A hazai gazdaságpolitika látványos és régóta húzódó konfliktusa, a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank örök rivalizálása, úgy tudjuk, hogy a látszólag hirtelen ötlettől vezérelt szakítás hátterében is ez volt a döntő ok.

Erről a régi ellenszenvről már sokat írtunk, de ha szakmaian fogalmazzuk meg, a szerepéből és személyéből adódóan is óvatos pénzügyminiszter, Varga Mihály és a nagyokat álmodó, örök optimista Matolcsy György jegybankelnök sokat ütközött eddig is.

Ennek a leglátványosabb írása egy szeptemberi csörte volt, Matolcsy György a Növekedés.hu-n így fogalmazott:

Varga Mihály pénzügyminiszter az idei Közgazdász Vándorgyűlésen szombaton három kihegyezett állítással hívta fel magára a figyelmet. Bár ne tette volna.”

De korábban is rengeteg szakmai konfliktusuk volt, akit ez bővebben is érdekel, itt írtunk a témáról.

Ami azonban a koronavírus-járvány idején új elem volt, hogy miközben sokáig úgy tűnt, hogy Matolcsy György szinte korlátlan bizalmat élvez a miniszterelnöknél, és rendre megnyerte a csatákat, addig az elmúlt két hónapban több, részben egymással összefüggő kérdésben is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/05/30/egy_regi_konfliktus_all_nagy_marton_tavozasa_mogott_aki_egyelore_nem_kapott_uj_allast/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A Google 10 milliárd dollárt fektet India digitalizációjába

A Google a következő években 10 milliárd dollárt tervez befektetni India digitalizációjába – jelentette a …