2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Egy magyar világszabadalom hihetetlen története

Hirdetés

Egy magyar világszabadalom hihetetlen története

1990. augusztus 20-án immár huszonkettedik alkalommal avatták a Magyar Honvédség (addig Magyar Néphadsereg) frissdiplomás tisztjeit a Kossuth téren, de ez volt az első alkalom, hogy Keleti György ezredes, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője magyarázta el Nagy György riporternek és a tévénézőknek, hogy mennyiben más ez a ceremónia, mint az azt megelőző huszonegy volt – az ezredes akkor még nem sejtette, hogy négy évvel később már ő lesz a honvédelmi miniszter. Újfajta díszlépéssel – egészen pontosan a régi-régi, elnyújtott, magyar díszlépéssel, nem a szovjet mintájú masírozással – hozták be a Margit-híd felől a csapatzászlót, a koronás címeres csapatzászlót. Más volt a sapkarózsa, az egyenruha – persze csak a csapatzászlóval bevonuló díszegységnek, az eskü szövegét elmondó végzős tisztek még a régi, Kádár-kori uniformist viselték –, hiszen ez még az átmeneti díszegyenruha volt, még nem volt elég idő arra, hogy teljesen átalakuljon a viselet.

Mi még a régi, úgymond kommunista egyenruhában tettük le az esküt

– idézte fel az Indexnek a harmincegy évvel ezelőtti, tényleg sorsfordító fogadalomtételt Piros Attila, akit azon a kánikulai napon 829 végzős társával együtt avattak tisztté. Piros főhadnagy egyvalamiben – illetve, nem csak egyvalamiben, de erről majd később – különbözött a többiektől: ő mondta előre az eskü szövegét.

Érdekes, hogy 850-en tettek sikeres államvizsgát, de húszan felmentést kértek a tiszti eskü alól, ők valamilyen okból a civil életet választották.

Hirdetés

Piros Attila egyike volt annak a huszonkilenc kiváltságos végzősnek, akik kiváló eredménnyel fejezték be a Kossuth Lajos Katonai Főiskolát, és így főhadnagyként kezdhették meg hivatásos katonai pályafutásukat.

Már amikor megkezdtem a tanulmányaimat 1987-ben, és olyan jól ment a tanulás, hogy kitűntem a társaim közül, félrevont Szabó János mérnök vezérőrnagy, a főiskolánk parancsnoka, és közölte velem, hogy én mondom majd 1990 augusztus 20-án, a tisztavatáson az eskü szövegét a Kossuth téren. De csak akkor, ha addig minden vizsgámat kiváló eredménnyel abszolválom. Mondanom sem kell, mekkora terhet rakott ezzel a vállamra, de én megfeleltem az elvárásoknak” – mondta Piros Attila, aki már régóta civil, de a mai napig – ahogy ő fogalmazott – nagyrészt abból él, amit a főiskolán, majd később a honvédség kötelékében elsajátított.

Nem voltak azok eseménytelen évek 1987 és 1990 között… Forrongott az ország, és mindez a szentendrei főiskola falai között is érzékelhető volt.

1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésének napján bennünket, főiskolásokat is riadókészültségbe helyeztek, de hála istennek, békésen lezajlott a ceremónia, mi is meghallgattuk a beszédeket, tudtuk, küszöbön állnak a változások. És amikor 1990. augusztus 20-án sor került az eskütételre, az elöljáróinkat már nem elvtársnak, hanem úrnak szólítottuk.

Azon a bizonyos augusztus 20-án Szabó János mérnök vezérőrnagy, a Kossuth Lajos Katonai Főiskola parancsnoka Für Lajos honvédelmi miniszterrel az oldalán lépett el az esküre felsorakozott végzősök előtt, a tribünön Raffay Ernő, a Honvédelmi Minisztrérium politikai államtitkára, Szabad György, az Országgyűlés elnöke, Lőrincz Kálmán altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és megannyi celebritás.

Eskütétel 21:25-nél. 

És akkor a miniszter köszönti a felsorakozott tisztjelölteket:

Jó napot, tiszt urak!

Majd a kamera ráközelít az eskü szövegét mondó 21 éves ifjú főhadnagyra, Piros Attilára. A Hazám, hazám zenéje szól a háttérben a Bánk bánból, a fiatalember sapkáját levéve, esküre emelt két ujjal mondja:

Én, Piros Attila főhadnagy fogadom, hogy a hazámat, a Magyar Köztársaságot a fegyveres erők hivatásos állományú tagjához méltóan katonai eskümhöz híven szolgálom. Népünkhöz és alkotmányunkhoz mindenkor hű leszek.

Végül átadja a köztársasági elnöknek a tiszttársak nevében az általuk aláírt tiszti fogadalmat.

Snitt.

Harmincegy évvel később Pilisvörösváron ülünk a Saint-Gobain Hungary építőipari cég igazgatói irodájában. Velem szemben az asztalnál Piros Attila, középkorú úr, a cégcsoport ügyvezető igazgatója. És mesél… Hogyan is lett Piros Attila főhadnagyból ügyvezető igazgató…

Hajdúszoboszlói srác vagyok, Debrecenben érettségiztem a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában, magasépítő szakon, innen jelentkeztem a Kossuth Lajos katonai Főiskolára 1987-ben, ahol út- és hídépítő mérnöki szakon végeztem. Szentendrén megtanultuk a fegyelmet, a vezetés tudományát, a mások tiszteletét. Ez a mai napig meghatározza nemcsak a munkastílusomat, hanem az életemet is.

Ahogy hallgatom az üzletember határozott mondatait, a mondandó egyenes vonalvezetését, a fölösleges kitérők elkerülését, a lényegre törő stílust, önkéntelenül is beugrik: ez az ember tényleg katonaként kezdte a pályafutását.

ml 210813 032

Fotó: Mudra László / Saint-Gobain

A kilencvenes évek elején antimilitáns közhangulat uralkodott Magyarországon, és valahogy divat is volt vállalkozásba kezdeni. A Varsói Szerződés már nem létezett, azt gondoltam, hogy elindulok a vállalkozóvá válás útján, annak minden előnyével és hátrányával. Sokat tanultam édesapámtól, rájöttem a magam példáján, mennyire fontos a célalkotás, hogy honnan hová akarunk eljutni az életben. Hoztam jó és rossz döntéseket. 2002-ben nyitottam egy éttermet Hajdúszoboszlón, mindenünk megvolt, ami egy ilyen vállalkozáshoz kellett, kivéve a tudást. Egy év alatt padlóra kerültünk. Mindenünket egy lapra tettük fel, és majdnem mindenünket el is veszítettük.

Ilyenkor szokott egy regényben bekövetkezni a váratlan fordulat, és Piros Attila életregényében is így történt. A különbség csupán annyi, hogy ez nem egy fikciós regény volt, hanem maga a valóság.

Már az utolsó hónapokat húztuk, már fel is mondtuk a bérleti szerződést, amikor figyelmes lettem arra, hogy az egyik asztalnál állásinterjú zajlik. Fél füllel hallottam, hogy miről beszélgetnek, és amikor az állásinterjú egyik résztvevője fizetni akart, megkértem, várjon egy kicsit, mert engem érdekelne ez az állás. És pár perc múlva a Saint-Gobain csoport Weber-Terranova vállalatának munkatársa voltam Hajdú-Bihar megyei területi képviselői minőségben. Emlékszem, a cég legrégebbi autóját, legrégebbi laptopját, mobiltelefonját kaptam meg… Hát így kezdődött.

Úgy, hogy Piros Attila előzőleg már komoly vállalkozásokat vezetett. A nulláról kellett nekivágnia, de mivel családja volt, gyereke, el […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/08/20/egy-magyar-vilagszabadalom-hihetetlen-tortenete/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az egyetemi alapítványhoz került a Grand Tokaj Zrt.

Az egyetemi alapítványhoz került a Grand Tokaj Zrt.

A Grand Tokaj Zrt. tulajdonjoga az államtól átkerült a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványhoz; a szombaton megnyíló …