2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Egy magyar fintechcég, amely mindent megváltoztatott

Hirdetés

Egy magyar fintechcég, amely mindent megváltoztatott

Honnan indult a Metapay-sztori?

Akkoriban egy francia multinál dolgoztam stratégiai igazgatóként. Ebben a pozícióban sorra találkozol izgalmas projektekkel, többek között itt jött szembe velem az az ötlet is, hogy fesztiválokat kellene készpénzmentesíteni. Valószínűleg nem véletlen, hogy épp ezzel egy időben kért fel Gerendai Károly arra, hogy szakértőként mondjak véleményt egy hasonló rendszerről. Az ötletet tett követte, összeállt egy elég jó alkotói közösség, és 2010-ben ebben a felállásban megcsináltuk a Metapay-kártya projekt pilotverzióját, a Balaton Sound és Sziget VIP-részén. 

A pilotnak végül igen nagy sikere lett: az elején teljesen passzív és elzárkózó szolgáltatók, vállalkozók, vendéglátósok döntő többsége rájött, hogy gyorsabbá, könnyebbé és ezáltal jövedelmezőbbé vált a tevékenységük, és a fesztiválozók, akiknek a zöme persze az újdonságokra mindig nyitott fiatal generációk tagjai, is igen jól fogadták. Így a sikeres pilot után elkezdődött a Sziget által szervezett összes fesztivál készpénzmentesítése is. Ekkor egy cég is megalakult, többek között a fesztiválos megoldások kiszolgálására is, aminek a vezetésére engem kértek fel. Ezzel a céggel végül 2011-ben a nulláról megcsináltuk önállóan az első Európai telefonos NFC (near field communication) projektet is, a többi pedig történelem: mostanra lényegében nincs nívós, fesztivál jellegű tömegrendezvény, amelyik nem készpénzmentes.  

Hirdetés

Kijelenthető, hogy az önöké volt az első fintechcég Magyarországon?

Ez a „helyezés” nagyon tetszene nekem (nevet), de azért ezt így nem állítanám. Az biztos, hogy ez egy fintechcég volt, az pedig erősen feltételezhető, hogy Magyarországon ez volt a legnagyobb ilyen jellegű cég. A készpénzmentesített fesztiválok világában 2014-ig világpiaci vezetők voltunk, ez tény.

Minek volt köszönhető ez a gyors és sikeres felfutás?

Az, hogy a Szigettel, tehát a legnagyobb fesztiválokkal indultunk, elképesztő mennyiségű ügyfelet és tranzakciót jelentett, emellett ráadásul még más rendezvényeken is dolgoztunk. Azonban a piaci elsőség mellett talán még fontosabb megnézni, hogy miért nekünk sikerült: egyrészt az ötlet, hogy egy ilyen fizetési rendszerre igenis szükség lenne, nagyon korán megfogalmazódott bennem, még lényegében a fogyasztói igények megjelenése előtt. Már 2005-ben megkerestem ezzel az elképzeléssel a szigetes csapatot, de akkor azt mondták, hogy nem tart még itt a világ. Az viszont már az ő kreativitásukat és cégvezetői képességüket dicséri, hogy pár évvel később, amikor egy másik csapat ment oda hozzájuk egy hasonló gondolattal, akkor már felismerték, hogy ez a jövő zenéje, és azt mondták, adjunk ennek egy esélyt, nézzük meg, mire jutunk.

Kellett ehhez bátorság, hiszen akkor még csak gyerekcipőben jártak az elektronikus megoldások.

Az egész érintésmentes technológia még nagyon friss, nagyon kezdeti stádiumú volt, kevesen ismerték és sokan kockázatosnak is tartották, ami érthető is, mert egy megbízható rendszer kiépítése igen sok tényezőn múlik még ma is. 2005-ben pedig még sehol sem volt például a mostanra közismert érintésmentes bankkártya, ami manapság teljesen alap, szóval kellett egyfajta úttörő hajlam, hogy belevágjunk, de végül az eredmény igazolta, hogy jól éreztük meg a jövőbe mutató lehetőséget és jó időben, jó döntést hoztunk azzal, hogy belevágtunk.

HNT 5880

Fotó: Nagy Tamás / Index

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/01/fintech-metapay-banki-utalas-fesztival-kartyas-fizetes-levai-gabor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Itt a határozat a Ryanair-bírság okáról

Itt a határozat a Ryanair-bírság okáról

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy 300 millió forintos bírságot kapott a Ryanair …