2021. június 15., keddMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.15. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Egy kőműves idén már hatszázezer forint alatt nem megy el dolgozni

Hirdetés

Egy kőműves idén már hatszázezer forint alatt nem megy el dolgozni

Hogyan csöppent bele az építőiparba?

Tarsoly József

A Wienerberger Magyarország Zrt. vezérigazgatója, a cég igazgatóságának elnöke. 1966-ban született, házas, három gyerek édesapja. Tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), valamint a London Business Schoolban végezte. A Wienerberger előtt 17 évig a Coca-Colánál dolgozott, ahol előbb kereskedelmi igazgatóként, később Magyarországért felelős igazgatóként dolgozott, majd az osztrák és a szlovén piacért felelt.

Pont akkor váltottam, amikor a kedvezményes áfát visszavonták, 2018. november környékén jöttem a céghez. Ezt az intézkedést, hogy 27 helyett öt százalék lesz az áfa az új építésű ingatlanok esetében, 2016-ban hozták, nem is ígértek többet, 2018 végével ki is futott. Csak a jót könnyű megszokni, a rosszat meg kicsit nehezebb elviselni. Pont 2016 volt az az időszak, amikor az építőipar amúgy is növekedésnek indult volna, erre tettek egy boostert, ami a növekedést még jobban felpörgette. Bár ment volna ez magától is, hiszen akkoriban már elmúlt a 2008-ban indult válság, amelynek mélypontja 2012-ben volt. 2013–14-ben stagnált az ágazat, míg 2015-ben már kezdett magára találni az építőipar. 2016-ban elkezdett növekedni, aztán kilőtt.

Hirdetés

Igen, 2016-ban 1800 milliárd forint körül volt az építőipari termelés mértéke, három évvel később pedig már 4300 milliárd.

A megkezdett új lakások építése pedig húszezer fölé szökött – ez a lényeg, hogy hány lakás épült. Nagyjából negyvenezer lakás kellene ahhoz, hogy százévente egy lakás megújuljon. Ez a negyvenezres szám lenne a tökéletes. Ezt 2005 környékén tudta utoljára elérni az építőipar, azóta nem sikerült. Húsz–harmincezer közt táncolt az ágazat az elmúlt években. 2016 és 2018 között megháromszorozódott a lakásépítések száma, nyolcezerről huszonnyolcezerre ugrott az átadott lakások száma.

Mit okozott a kedvezményes áfa visszavonása?

Négy év után visszavonták az ötszázalékos áfát. Ennek megfelelően 2019 első fele még ment, mert az volt a mondás, hogy a megkezdett építések mehettek a kedvezményes áfával. Körülbelül 2019 közepére állt meg az építőipar. Mi a megkezdett építkezések számát figyeljük, ugyanis a tégla ahhoz kell, hogy elkezdjenek egy építkezést, nekünk ez a legfontosabb mérőszám – nos, ez több mint negyven százalékkal csökkent 2020-ra társasházi fronton, míg a családi házaknál több mint húszszázalékos csökkenést láttunk. És ehhez jött még hozzá a Covid.

A koronavírus érződött a számokon?

Azért nem, mert a kedvezményes áfa kivezetése akkora lökést adott negatív irányba, olyan csökkenést okozott, hogy a Covid hatásai ehhez képest már nem érződtek. Viszont érdekes, de a járványnak volt egy másik hatása.

A felújítások?

Bizony! Az újlakás-építési kedv ugyan visszaesett, de a felújítások nagyon mentek: az emberek eleve otthon voltak, így a home office-nak voltak, vannak pozitív hatásai is. A falazatokat nézve (tégla, pórusbeton és így tovább) volt egy több mint húszszázalékos csökkenés, de a cseréppiac csak négy százalékot esett, a térkőpiac pedig növekedett ebben az időszakban. A felújítási piac közel 25 százalékot kompenzált a csökkenésből.

Viszont 2021-től újra van kedvezményes áfa, két évre. Mit szól az ágazat a kiszámíthatósághoz?

A kormányzat érzékelte, hogy ha az építőipar esik, az nem jó a GDP szempontjából, így 2021-ben visszahozták az ötszázalékos áfát. Azért ezek a gyors váltások nem olyan jók az építőiparnak, mert ez egy kicsit lomhább ágazat, nem élelmiszeripar, ahol hozzászoktak, hogy gyorsan pörögnek az események. Itt a kapacitások felépítése és leépítése sokkal lassabb, valamint a gyártókapacitások is sokkal lassabbak – a téglagyártáshoz kemencét használunk, amit nem lehet ki-be kapcsolgatni.

Ilyen tekintetben az építőiparnak kiegyensúlyozottabb környezetre van szüksége, ha négy-öt százalékot nő egy évben, az bőven jó, de a kiszámíthatóság lenne a legfontosabb.

Például ha nem is öt, de nem is 27 százalék lenne az áfa, hanem valahol félúton, és mondjuk tíz évig, talán jobb lenne az építőiparnak, kiszámíthatóbb lenne a lakásépítőknek, lakásvásárlóknak, nem kellene kapkodni, hogy azonnal családi házat kell építeni, mert csak két évig tart a kedvezményes áfa.

TRAM6598

Fotó: Karip Tímea / Index

Ennek láthatók már a jelei?

Idén még nem látjuk a nagy növekedést. Családi házas fronton az ötszázalékos áfának köszönhetően megindultak az építkezések, a kisebb társasházaknál már van némi mozgolódás, de a nagy társasházak még nem indultak el. Nekik ahhoz, hogy építkezésbe kezdjenek, engedélyek kellenek, meg kell venni a telket, terveztetni és így tovább, ami egy egy-két éves átfutású is lehet. Azt várjuk, hogy az év utolsó negyedévében kezdenek nagy társasházak építésébe.

Ezt az az ötszázalékos áfát két évre hirdették meg. Mi lesz 2023-ban?

Nem tudja senki, hogy mi lesz, és ez megint a bizonytalansági faktort erősíti. Ha valaki most gondolkodik új beruházásban, tippeljen? Mekkora lesz az áfa? Ha öt százalék, talán számolhat öt-tíz százalékos növekedéssel, ha nem, akkor lehet, hogy negyvenszázalékos visszaesés jön 2022-höz képest. Ha valaki  beruház egy új kapacitásba, nyilván megtérülést szeretne belőle. Tehát most óriási a bizonytalanság, annak ellenére, hogy ez most az építőipar pozitív időszaka. Ezenkívül van egy másik kezdeményezése az államnak: a felújítási program, a hárommillió forintos támogatás. Ez begyújtotta a rakétákat: tetőben és térkőben például iszonyatos pörgés van, és nagyon nagy növekedés.

Ahogy árakban is.
[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/01/tarsoly-jozsef-interju-wienerberger/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Snackeket vontak ki a forgalomból

Visszahívtak a forgalomból egyes Eat Real snack terméket, miután a csomagoláson nem jelölt allergént, tejet …