2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Eddig csak futott a tartásdíj után? Hamarosan megpihenhet!

Hirdetés

Eddig csak futott a tartásdíj után? Hamarosan megpihenhet!

Az elmúlt tíz évben főként az otthonteremtést és ezzel együtt a gyermekvállalást számos, újabb és újabb elemmel támogató magyar családpolitika nagy adósságaként említette a tartásdíj körüli rendrakást Novák Katalin még az Indexnek februárban adott interjújában.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter akkor úgy fogalmazott, az elvált családokban a tartásdíj kérdése valós probléma, mert sok, gyermekét egyedül nevelő szülőhöz nem jut el időben a gyermekeiket jogosan megillető tartásdíj.

Ezzel párhuzamosan Novák Katalin az Indexen jelentette be, hogy zajlik az eddigi szabályozás felülvizsgálata, valamint szigorítás várható, hogy többé ne állhasson elő a helyzet, amikor a tartásdíjjal trükköző vagy egyszerűen nem fizető szülők kibújnak kötelezettségeik alól.

Már csak azért is jóval határozottabb fellépésre van szükség tartásdíjügyben, mert nem várhatjuk el egy eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő, elvált szülőtől, hogy egyedül küzdjön a jogai érvényesítéséért 

Hirdetés

– jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Csődöt mondott behajtási stratégiák

Az elvált szülők, akiknek küzdeniük kellett a tartásdíjért, eddig valóban fájdalmasan magukra voltak hagyva a harcukkal, amely nemegyszer vált éveken át húzódó, reménytelen vesszőfutássá – derült ki az Indexnek nyilatkozó családjogi ügyvéd elmondásából.

Illés Blankának és egyik, a gyermekeit egyedül nevelő ügyfelének pont a közelmúltban sikerült pontot tennie egy évek óta rétestésztaként nyúló tartásdíjügy végére. Így a gyerekek a válás után négy évvel most először kapnak tartásdíjat külön élő apjuktól.

Az egy dolog, hogy végre megkapják, ami jár nekik, de jó kérdés, hogy ki kárpótolja ezeket a gyerekeket és nem kevés sorstársukat a kimaradt évekért, amikor nem mehettek nyaralni, sportolni, nyelviskolába, különórára, felvételi-előkészítőre, mert egy szülői fizetésből ezekre nem futotta

– teszi fel a költői kérdést Illés Blanka.

Átlagosan mennyi tartásdíjat fizetünk? 

A jogszabály a tartásdíjat havi fix összegben, a fizetésre kötelezett szülő jövedelmének 15–25 százalékában határozza meg, és évente a KSH fogyasztói árindexével növekszik. Illés Blanka tapasztalata alapján a legtöbbször a jövedelem húsz százalékának megfelelő összeget állapítják meg tartásdíjként. Egy 2017-es statisztika szerint a minimumtartásdíj akkor ötezer, legfeljebb 180 ezer forint volt gyermekenként. Ettől függetlenül a havi szézezer forint volt az eddigi legmagasabb, egy gyermek után fizetett tartásdíj, amivel a családjogi ügyvéd valaha találkozott. Az átlagos tartásdíj Illés Blanka praxisában gyermekenként többnyire 50–70 ezer forint körül mozog.

A családjogi ügyvéd szerint sokan gondolják – tévesen –, hogy helyettük a bíróság fog bizonyítani, és kideríteni, hogy például mennyi a tartásdíjfizetésre kötelezett apuka havi bevétele. Miközben futva a gyerekeinknek járó tartásdíj után sajnos nekünk kell bizonyítási indítványokat tennünk, azaz magánnyomozóvá válnunk

– magyarázza Illés Blanka.

Ilyenkor kérhetünk jövedelemigazolást az adóhatóságtól, ami akkor számít, ha a tartásdíjfizetésre kötelezett szülőnek például cégből vagy ingatlan-bérbeadásból származik bevallott jövedelme. Illetve a vagyontárgyak felkutatásához érdemes megnézni a cég- és az ingatlan-nyilvántartást.

A bankszámlaforgalom is tanulságos lehet, mert hiába állítja a szülő, hogy minimálbérből él, több mint gyanús, amikor a kártyáján lévő összeget egyszerre költi el valamelyik bevásárlóközpontban, de ugyanúgy igazolhat életmódot Facebook- vagy Instagram-profilról vett képekkel és posztokkal is.

Az egyik kedvenc példám, hogy apukának semmi sem volt a nevén, nem volt se jövedelme, se cége, semmije, egyedül annyit sikerült róla bizonyítani, hogy egy hónapig vitorlázott a Balatonon. Ez viszont már elég alapot adott a bíróságnak ahhoz, hogy gyermekenként százezer forint tartásdíjat ítéljen meg, mondván, őket nem érdekli, kié az a hajó, akinek olyan az életszínvonala, hogy egy hónapig vitorlázik, az ennyi tartásdíjat a gyerekei költségeire is ki tud fizetni

– meséli Illés Blanka.

Az ügyvéd szerint szintén kevesen tudják, hogy a tartásdíjat az állam eleve csak akkor előlegezi meg, ha az ember végrehajtást indít a saját költségén, a végrehajtó pedig igazolást ad arról, hogy a gyermektartásdíj átmenetileg behajthatatlan.

Ekkor az államtól legfeljebb hat évig, maximum havi 14 250 forintot kaphat, ám ezt is csak akkor, ha a háztartásban, ahol él, az egy főre jutó jövedelem nem éri el a havi 57 ezer forintot.

Mivel ez egy meglehetősen hosszadalmas és nehézkes folyamat, Illés Blanka inkább a jóval elrettentőbb erejű büntető feljelentést szokta javasolni, ha elmarad a tartásdíj. Bármilyen szörnyű is, amikor arra kényszerülünk, hogy gyermekünk apját, anyját feljelentsük, annál hatásosabb.

Ilyenkor egyfelől a rendőrség nyomoz a nem fizető szülő anyagi lehetőségei, valamint vagyontárgyai után, és ez már önmagában elrettentő erővel bír. Akárcsak az, amikor meghallgatják a feleket, és felsorolják a szankciókat, amely akár börtönbüntetés is lehet a renitens szülőnek.

Tény, hogy a szülők nemegyszer eleve elmérgesedett, feszült […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/05/tartasdij-osszege-2021/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jövőre már napi 100 millió hordó fölötti olajkitermeléssel kalkulálnak

Jövőre már napi 100 millió hordó fölötti olajkitermeléssel kalkulálnak

Az amerikai Energia Információs Ügynökség számításai szerint valamikor az idei harmadik negyedév során kerülhet egyensúlyba …