2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Durván lelassultak az orosz átutalások, a török és kínai bankok odavernek Moszkvának

Hirdetés

Durván lelassultak az orosz átutalások, a török és kínai bankok odavernek Moszkvának

Washington két legyet üt egy csapásra azzal, hogy elérte, hónapokig tartson, míg az oroszok megkapják az átutalásokat. Egyfelől sikerül megakasztani Moszkva folyamatos bevételeit a világ számos pontján értékesített energiahordozóiért, másfelől mégis sikerül a szankciók ellenére is fenntartani a globális kőolaj- és földgázszállításokat.

A Reutersnek nyilatkozó pénzügyi elemzők megerősítették, hogy január óta a nagy kínai, török bankok és az Egyesült Arab Emirátusok vezető pénzintézetei majdnem betű szerint betartják és betartatják a legutolsó, 12. szankciós csomag rendelkezéseit Oroszország esetében. Ennek megfelelően az év eleje óta – tartva az amerikai pénzügy ellencsapástól –,  már mindenkitől garanciát kérnek, hogy igazolja: a tranzakcióban érintett egyik fél sincs rajta az amerikai tiltólistákon.

Ezeket a tiltólistákat (SDN) az amerikai pénzügyminisztérium egyik hivatala, az OFAC (Office of Foreign Asset Control), vagyis a Külföldi Vagyont Ellenőrző Hivatal kezeli. Erre a folyamatosan frissülő listára a kábítószer-kereskedelem és terrorizmus elleni küzdelemben érintett személyek és cégek is felkerülhetnek, vagy az USA nemzetbiztonságát, külpolitikáját és gazdaságát fenyegető országok, rezsimek és szervezetek elleni fellépés jegyében hozott korlátozó intézkedések alá eső személyek, vállalatok is megtalálhatók.

Hirdetés

Értesülések szerint az emirátusokban például a  First Abu Dhabi Bank (FAB) vagy a Dubai Islamic Bank (DIB) több olyan számlát is felfüggesztett, amelyekel orosz áruk ellentételezése folyt. Törökországban a  Ziraat és a Vakifbank, illetve Kínában az ICBC, CCB és a Bank of China még mindig befogad utalás indításokat, de azok lefutási ideje hosszú heteket vesz igénybe.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is elismerte egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján, hogy bizony a kínai átutalásokkal baj van.

Rettenetesen nagy ez ügyben a nyomás az USA és az Európai Unió részéről a Kínai Népköztársaságon

– jegyezte meg sokatmondóan Peszkov.

Ha lassan is, de működnek a szankciók?

Oroszország 2022 februárjában támadta meg Ukrajnát. Ezt követően az Európai Unió és további nyugati szövetségesek szankciókat vetettek ki Moszkvára. Ennek egyik célja volt, hogy lassítsák az orosz energiahordozók exportjából származó bevételek nagyságát és beáramlását. Az orosz olajjal nem tilos kereskedni, amíg a szankciókban megállapított hordónkénti 60 dolláros ársapka alatt maradnak.

<img id="kep_szerkfoto_image_55609599" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5560/55609/556095/55609599_097b87991bf7dcd0a2bd5d5231ca6e3b_wm.jpg" loading="lazy" alt="A 60. területvédelmi zászlóalj ukrán katonái egy teherautóra szerelt S60-as légvédelmi ágyúval lövik az orosz állásokat az ukrajnai Bakhmut külterületén […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/03/28/bank-atutalas-penz-juan-dollar-rubel-oroszorszag-torokorszag-egyesult-arab-emiratusok-koolaj/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az állam jogi lépéseket tenne, miután az EU elmarasztalta Magyarországot az autópálya-koncessziók miatt

Mivel úgy látták, hogy a 35 évre szóló autópálya-koncesszió nem volt átlátható a becsült érték …