2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Dunaferr-ügy: egy hét van a cég megmentésére?

Hirdetés

Dunaferr-ügy: egy hét van a cég megmentésére?

A hét végén leállították a Dunaferr második nagyolvasztóját is – erről az Index is beszámolt –, a cég közleménye alapján azért, mert az évtizedek óta a kokszbeszállítást végző Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást.

A cég közleménye ennek okát érdemben nem bontotta ki, Dunaújváros jobbikos polgármestere, Pintér Tamás hétfő délutáni, a Facebookon is közvetített sajtótájékoztatóján vált egyértelművé, hogy szállítói tartozások miatt állt le a kokszszállítás. A polgármester ezért a Technológiai és Ipari Minisztériumnak tervezi benyújtani a cég megmentésére kidolgozott javaslatcsomagját, és tudomása szerint a cég is kérte a kormány segítségét. A város 3 főbb ponton kér a kormánytól közvetlen beavatkozást: 

  1. kormánygaranciát – legyen az támogatási ígérvény, garancia, bármi – kér az ISD Dunaferr gyártáshoz nélkülözhetetlen alapanyagokra vonatkozó szállítói tartozásának mielőbbi rendezéséhez, 
  2. a cég megemelkedett energiaköltségeihez való közvetlen támogatást a termelés gazdaságossá tétele érdekében, illetve
  3. végszükség esetén, ha nem sikerül a működést máshogyan stabilizálni, akkor azt kéri a város vezetése, hogy a kormány biztosítsa év végéig a cég dolgozóinak a fizetését. Utóbbi becsléseik szerint 3-5 milliárd forintos tétel lehet.

A polgármester szerint a cég rövid távon mindenképp a kormány anyagi támogatására szorul, és reméli, hogy nem politikai kérdés a vasmű további működése, mivel az a meglátása szerint nemzetgazdasági érdek is egyben. Úgy vélte, ha a Vodafone 49 százalékos tulajdonrészének megvásárlására akad forrás a költségvetésben, akkor talán a vasmű megmentésére is sikerül találni. 

A térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos szintén intenzív lobbizásba kezdett a vállalat megmentése érdekében. Közösségi médiabejegyzése szerint eddig sikerült személyesen egyeztetnie Lázár János építési és beruházási miniszterrel, illetve próbált közbenjárni a NAV-ot felügyelő Vágújhelyi Ferenc államtitkárnál annak érdekében, hogy a céggel szemben folytatott eljárások a törvényes lehetőségek között minél előbb lezárásra kerülhessenek, és így a vasmű likviditási helyzete is javuljon. Állítása szerint az egyik folyamatban lévő ügy szinte azonnal meg is oldódott. Mint írta, a hét folyamán további tárgyalásokat folytat majd meghatározó kormányzati szereplőkkel a vasmű helyzetéről, és bízik benne, hogy ezeknek pozitív eredményük lesz.

Hirdetés

Ketyeg az óra 

Az idő mindenesetre sürgeti a céget, nem véletlenül hangsúlyozta a Dunaferr közleménye, hogy egy hét alatt kellene megoldást találni. Az első nagyolvasztót még augusztus 26-án állították le azzal, hogy a 60 napig melegen tartásához szükséges előkészületeket megtették. A hét végén leállított második nagyolvasztó kapcsán a dolgozókat arról tájékoztatták, hogy egy hétre áll le a termelés. Amennyiben a kohók kihűlnek, már sokkal problémásabb újraindítani a gyártást, sőt, elképzelhető, hogy nem is lehet. A kohók leállása a melegfázis termelését is veszélyezteti. 

Állásidőt egyelőre még nem rendeltek el, hétfőn még minden dolgozó felvette a munkát – mondta az Index érdeklődésére Kovács Anikó, a Vasas Szakszervezeti Szövetség Kohász-Öntész szakmai bizottságának vezetője. Noha egy éve még voltak ezzel problémák, a cég az utóbbi hónapokban jogszabály szerint egy összegben fizette a béreket is. Ugyanakkor a szakszervezet sejtése szerint is fizetési nehézségek állhatnak a kokszszállítás leállása mögött, arról azonban egyelőre nincs tájékoztatás, hogy ez a fizetési nehézség csak átmeneti, vagy most hosszabb távú probléma. Egyes hírek szerint már a határon áll a következő kokszszállítmány, ami fizetés után megkezdheti útját a gyárig. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/20/isd-dunaferr-acelgyartas-leallas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ettől az országtól függhet hamarosan az elektromos autók gyártása

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint jelenleg Kína állítja elő a világ lítium-hidroxidjának (ez a lítium …