2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Drágulást okozhat az áprilisi fagy

Hirdetés

Drágulást okozhat az áprilisi fagy

Óriási károkat okoztak az áprilisi fagyok a kajszi- és az őszibarack-ültetvényekben. Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke szerint jelenleg még nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a terméskiesés, ugyanis még a legtöbb gyümölcsfajnak zajlik a virágzása, vagy egyes helyeken el sem kezdődött

Megítélésünk szerint a kajszi- és az őszibarack esetében jelentős károkat szenvedtek a gazdálkodók

– fogalmazott az Indexnek Kelemen Péter. Szerinte a termőterületek földrajzi elhelyezkedéséből adódóan országos szinten arányaiban talán az őszibarack esetében nagyobb is a kár, mint a kajszibaracknál.

A FruitVeB alelnöke elmondta, hogy a kajszibarack termőterületének körülbelül negyede Borsodban található, és ezen az északkeleti részen a virágzás annyira későn kezdődött, hogy az ottani gazdálkodók még reménykednek. Ugyanis a mostani állapot szerint még elképzelhető, hogy lehet egy fél termésük.

Hirdetés

Az őszibarack esetében sem jobb a helyzet, sőt: termőterületének jelentős része Csongrád-Csanád megyére koncentrálódik, és ott teljes virágzásában érte a fagy a fákat, Kelemen Péter szerint ott nagyon katasztrofálisnak tűnik jelenleg a helyzet.

Az árakról nem kívánt konkrétabban beszélni, annyit azért elmondott, hogy „a kajszi esetében nagy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/16/gyumolcstermes-barack-fagykarok-kelemen-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Két hete, amikor bejelentették, hogy ötmillió beoltott után újra lehet lakodalmat tartani, jóval optimistább volt …