2020. május 26., keddMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Csúnyán megugrott a munkanélküliség áprilisban

Hirdetés

Csúnyán megugrott a munkanélküliség áprilisban

Váratlanul grafikonban kiadott néhány áprilisi munkaerőpiaci adatot a KSH, elvileg csak május 27-én számoltak volna be erről. Mindenesetre ebben az látszik, hogy nagyon sok embert rúghattak ki áprilisban is, 428 ezer főre ugrott a potenciális munkaerő-tartalék. Ebben a kategóriában a legtöbb ember benne van, akit a köznyelv munkanélküliként szokott emlegetni, nem csak a hivatalos munkanélküliek. 

Hirdetés

 Ezen belül is a hivatalos munkanélküliek száma nagyjából csak 20 ezerrel ugrott meg, áprilisban 187 ezerre, mert a kirúgottak jó részét az inaktívokhoz sorolták. Például egy pincér hiába szeretett volna dolgozni két héten belül, ezt nem tudta volna megtenni áprilisban, így az inaktívokhoz kellett számolni. Azt sejthetjük azonban, hogy ezek az emberek szeretnének dolgozni, ha lesz rá módjuk. Február óta több mint 120 ezer fővel nőtt a KSH-nál mért potenciális munkaerő-tartalék. 

Bodó Sándor, az ITM-hez tartozó foglalkoztatáspolitikai államtitkár tegnap azt is bejelentette, hogy regisztrált álláskeresőként jelenleg 330 embert tartanak nyilván. A válság okozta munkaerőpiaci változások végleges adatait valószínűleg egyébként még később fogjuk csak pontosan látni. 

Definíciós különbségek

A két fogalom nem ugyanaz, más a definíció, teljesen eltérő az alkalmazott mérési módszer, míg ugyanis a nyilvántartott álláskeresők adatai az NSZF nyilvántartásán alapulnak, a KSH által publikált munkanélküliek száma lakossági kérdőíves […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/05/22/csunyan_megugrott_a_munkanelkuliseg_aprilisban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Soha nem romlott ennyit egy év alatt az euróövezet eladósodottsága

Soha nem romlott ennyit egy év alatt az euróövezet eladósodottsága

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …