2023. március 25., szombatMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Csúcsra járatják a manipulációt a webáruházak

Hirdetés

Csúcsra járatják a manipulációt a webáruházak

Miközben hihetetlen sebességgel terjed az internetes vásárlás, egyre több jel mutat arra, hogy a vásárlókat már nemcsak a visszaélések, hanem a kereskedők manipulációi ellen is fel kell vértezni. Az Európai Bizottság és a tagállamok nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságai átfogó vizsgálata szerint az átvilágításba bevont 399, ruházati és elektronikai cikkeket áruló internetes áruház közel 40 százaléka manipulatív megoldásokkal próbálta vásárlásra bírni a fogyasztókat, kihasználta a fogyasztók sebezhetőséget, vagy becsapta őket.

Széles a manipulációk tárháza

  • A vizsgált webshopok közül 42 weboldal hamis visszaszámlálót használt, amely gyors, mérlegelés nélküli vásárlásra ösztönözte az oldalra látogatókat. A felmérés ugyanakkor megállapította, hogy az érintett oldalakon az időzítő hamis, hiszen több helyen a lejárat után újraindul, vagy az adott termék/szolgáltatás a lejárat után is ugyanolyan feltételekkel érhető el.
  • A vizsgálat 70 olyan webhelyet talált, ahol a vásárlás szempontjából érdemi információkat rejtettek el, vagy kevésbé tették láthatóvá a fogyasztók számára. A visszaélési megoldások skálája itt is széles: a vizsgálat ugyanúgy talált példát nagyon kis betűméret alkalmazására, nem kontrasztos színek használatára vagy az érdemi információknak a webhely kevésbé látható helyen történő elhelyezésére. Jellemzően a szállítási költségekre, a termékek összetételére vagy az olcsóbb vásárlási lehetőségre vonatkozó információk maradtak a háttérben. Emellett 23 weboldal rejtett el információkat azzal a céllal, hogy a fogyasztókat előfizetés megkötésére ösztönözze.
  • A felmérésben érintett oldalak közül 54 weboldal irányította a fogyasztókat bizonyos választási lehetőségek felé az oldal látványterve vagy épp nyelvválasztása révén. Klasszikusan ilyen lehet a termékek megjelenítési sorrendjének manipulálása – például nem ár szerinti rendezése. Ennek révén sikerült a vevőket a drágább termék vásárlására vagy magasabb díjú szállítási lehetőség választására bírni.
  • […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/01/webaruhaz-visszaeles-bizottsag/

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy német bank bedőlésétől rettegnek az emberek

Egy német bank bedőlésétől rettegnek az emberek

A bankrészvények újra zuhanni kezdtek a pénteki európai tőzsdei kereskedésben, ugyanis attól rettegnek az emberek, hogy további …