2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Csoportos per jön az állam ellen, Strasbourgig is elmennének a benzinkutasok

Hirdetés

Csoportos per jön az állam ellen, Strasbourgig is elmennének a benzinkutasok

„Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk, és ezzel párhuzamosan eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságánál” – mondta a Szabad Európának Karsai Dániel ügyvéd, aki a kisebb, független kutakat képviseli. Hozzátette: eddig közel ötven benzinkutas csatlakozott a csoportos perhez.

Elegük van

A független kutakat üzemeltetőknek abból lett elegük, hogy legutóbb újabb két hónapra, júliusig meghosszabbított árstop miatt minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, miközben érdemi kompenzációt nem kapnak az államtól, ugyanis a literenkénti húsz forintra – ami messze nem fedezi a költségeiket – pályázniuk kell. Ez utóbbi pedig időigényes, túladminisztrált, és sokszor formai okok miatt is visszadobják a tapasztalataik szerint. 

Az ügyvéd szerint az árstop sérti a jogos várományukat és a tulajdonjogukat. „Ezt a válságot nem az állam kreálta, viszont a krízis anyagi terheit a benzinkutasoknak kell viselniük. Semmilyen valódi kompenzációt nem kapnak, a literenkénti húszforintos állami támogatás sem fedezi a veszteségeiket” – mondta Karsai.

Szerinte az uniós jogszabályokban is nyilvánvaló a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége, hiszen a kis kutak jelentős részben más EU-országokból hozzák be az üzemanyagot, illetve fogyasztóik is jelentős részben más EU-országokból érkeznek. Az is felmerülhet, hogy a kormány rendelete sértheti Az emberi jogok európai egyezményének a tulajdon védelméhez fűződő jogokat védő előírásait is. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlata szerint az olyan tagállami intézkedés, amely egyes piaci szereplők ügyfélkörét elvonja, versenytársakhoz irányítja át, illetve hatásában erre alkalmas, a tulajdonjogot sérti – emlékeztet a lap. 

Hirdetés

Jogsértő lehet

A kutasok szerint sértheti a tulajdonjogon belül a rendelkezési jogot a veszteséges értékesítésre kényszerítő része a jogszabálynak, de az a része is, mely szerint szünetelés esetén versenytársaik veszik át a kutak üzemeltetését. De a magyar Alaptörvény is hasonlóan fogalmaz a vállalkozás […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/02/strasbourgig-is-elmennenek-igazukert-a-benzinkutasok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

Mintegy 51 millió forinttal csökkentették a Balaton Bútor Kft. okos irodafejlesztést célzó uniós pályázatának támogatását – …