2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Csendben kibékültek a Magyarország miatt összeugró uniós csúcsszervek

Hirdetés

Csendben kibékültek a Magyarország miatt összeugró uniós csúcsszervek

Az Európai Parlament májusban ejtette a pert az Európai Bizottság ellen, amelyben arra sürgette az EU végrehajtó szervét, hogy azonnal alkalmazzon egy új jogkört, amely lehetővé tette volna, hogy csökkentse az olyan országoknak nyújtott támogatásokat, mint Magyarország, Lengyelország vagy Bulgária. Ezeket az országokat azzal vádolták, hogy engedik a korrupciót, miközben erodálják a független igazságszolgáltatást.

A Parlament saját jogi szolgálata úgy ítélte meg, hogy az ügy törékeny jogi alapokon nyugszik.

Hirdetés

Továbbá a bizottság, engedve a parlament és a polgári jogi csoportok nyomásának, áprilisban beleegyezett abba, hogy elindítsa az úgynevezett jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. De hetekkel később a parlament magas rangú vezetői úgy döntöttek, hogy visszavonják a jogi lépést – mondták el az EU-s tisztségviselők a Politicónak. A parlament szóvivője megerősítette, hogy az ügyet májusban megvitatták, és ejtették: „A frakcióvezetők széles többsége támogatta, hogy a parlament vonja vissza a bizottság elleni jogi lépéseket. Az Európai Parlament 2022. május 18-án tájékoztatta az Európai Bíróságot arról, hogy a keresetet meg kívánja szüntetni.”

A parlament eredetileg tavaly októberben indított pert, amellyel megpróbált nyomást gyakorolni, hogy a rendszeres uniós kifizetések esetében határozottabban lépjenek fel azokkal az országokkal szemben, amelyekről úgy ítélik meg, hogy nem tartják be „a jogállami és az alapvető demokratikus normákat”.

Az Európai Bizottság először 2021 óta élhet ezzel a hatáskörével, de kezdetben tartózkodott ettől. Miután az uniós vezetők arra kérték, hogy várja meg, amíg az Európai Bíróság dönt a Lengyelország és Magyarország által benyújtott, a hatáskör érvénytelenítését célzó jogi kérelemről, 2022 februárjában a bíróság végül döntött, és annak nyomán a bizottság szabadon eljárhatott. Míg a bizottság azóta Magyarországgal szemben tett jogi lépéseket, Lengyelországgal szemben végül nem indított eljárást.

Enyhültek az éles ellentétek?

Az intézmények között az elmúlt években komoly viták voltak, hogy miként lépjenek a számukra renitens országokkal szemben. A vita középpontjában rendszeresen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/02/europai-unio-europai-bizottsag-europai-parlament-euro-kifizetesek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb rendkívüli intézkedést vezetett be a magyar kormány

Újabb rendkívüli intézkedést vezetett be a magyar kormány

„A háború és a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel …